Actualitate

(VIDEO) ”La revedere, tabără dragă…”Poiana Pinului și Arbănași rămân închise

Ceea ce pentru generații întregi aduce bucuria maximă în timpul vacanțelor de vară pentru cele de astăzi nici nu există. Este vorba despre taberele școlare din județul Buzău: Poiana Pinului și Arbănași, ultimele tabere funcționare până în urmă cu trei, respectiv patru ani. De atunci, cele două campusuri sunt închise. Cu alte cuvinte, Buzăul nu mai are funcțională nicio tabără de stat, ceea ce înseamnă că singura opțiune pentru părinții care își doresc o astfel de experiență pentru copiii lor este tabăra privată. O alegere ușor de făcut pentru că piața este plină de oferte, însă costurile sunt duble sau chiar triple față de cât ar fi plătit pentru cinci zile la Poiana Pinului sau Arbănași. Mai exact, o tabără privată costă între 1.500 și chiar 2.000 de lei, în funcție de zonă turistică și spațiul de cazare în timp ce la Poiana Pinului tariful era de 85 de lei pe zi, masă și cazare. Și cum mulți părinți nu-și permit aceste sume, la fel de mulți copii nu au posibilitatea să plece niciodată într-o tabără.

În tot acest timp, campusurile închise de ani buni se deteriorează văzând cu ochii, iar din strălucirea pe care o aveau odinioară nu a mai rămas la fel de frumos decât peisajul ce le înconjoară.

Poiana Pinului, o oază de verdeață aproape abandonată

Poiana Pinului este situată la 30 kilometri de municipiul Buzău, pe șoseaua Buzău – Haleș – Ciolanu, în apropierea Mănăstirii Ciolanu și a Taberei de sculptură Măgura. Activitatea aici a fost suspendată în 2020, iar pe perioada pandemiei spațiul a fost folosit pentru cazarea suspecților COVID-19. Acum locul, care nu demult aduna sute de copii, este aproape abandonat.

Chicotele de bucurie au fost date uitării, iar în camere domnește o liniște apăsătoare. Singura care mai deschide ușile vilelor este Mihalea, fosta bucătăreasă, devenită de nevoie și administrator și paznic. Cu lacrimi în ochi, femeia rememorează verile din urmă cu 15 ani când a gătit pentru prima dată copiilor veniți în tabără la Poiana Pinului.

Acum însă doar liniștea se mai aude, iar din frumusețea fostei tabere a mai rămas doar peisajul pitoresc. Situată la poalele Dealului Ciolanu, la 280 metri altitudine, Poiana Pinului este înconjurată de păduri de foioase și conifere. O adevărată comoară dar care, din păcate, se degradează văzând cu ochii. De 7-8 ani, aici nu s-au mai făcut investiții majore, iar din 2020, de când a fost închisă, nu s-au făcut nici măcar reparațiile curente. Și probleme sunt peste tot. Din încăperile primitoare de odinioară nu a mai rămas nimic. Totul arată dezolant.

În curte, nimic parcă nu mai este sigur: băncile sunt rupte, asfaltul plin de găuri, iar locul de joacă a fost luat cu totul.

Cu alte cuvinte, până când aici nu vor fi făcute investiții serioase, taberele nu-și vor relua activitatea. Actualul director, Cosmin Pororo, spune că nu își asumă riscul de a caza copii pentru că nu există niciun fel de avize, nu este făcută dezinsecție și dezinfecție, mobilierul este șubred, iar băile sunt dezafectate.

La Arbănași a rămas doar amintirea vremurilor de altădată

Aceeași situație sau chiar mai gravă este și la Arbănași. Locul care în urmă cu patru ani era polul distracției pentru sute de copii veniți din Buzău dar și din județele vecine acum este pustiu.

Singurii care mai trec pe potecile care stăbat tabăra, printre vilele așezate în mijlocul pădurii de foioase mai sunt Ionica și Gheorghe, bucătăreasa și paznicul taberei.

În 2018 a fost organizată ultima tabară. De atunci, se tot așteaptă vestea redeschiderii.

Însă, timpul nu are răbdare și, tot ceea ce până în 2018 era acceptabil, iar complexul era cotat la capitolul cazare și servicii cu două margarete, acum arată jalnic. Tanti Ionica îngrijește cât poate: șterge, curăță și repară însă, din păcate, nu poate ține pasul cu degradările. Tabăra a fost deconectată de la rețeaua de gaze și furnizarea apei a fost sistată.

De ce s-a ajuns aici? Răspunsurile nu se cunosc pentru că nu are cine să le ofere.

Și cât timp responsabilii stau nepăsători la nevoile copiilor , iar tabăra se degradează cu fiecare zi care trece, cei care obișnuiau să vină la Poiana Pinului întreabă când se pot întoarce în tabără.

În total, Poiana Pinului dispune de 240 de locuri funcționale, cu extindere până la 300 de locuri. Cazarea s-ar putea face doar pe timp de vară pentru că, încă sunt probleme cu încălzirea. Tabăra are doua centrale, una pe lemne și alta pe gaze, dar care nu asigură încălzirea tuturor camerelor.

În schimb, proiectul blocat la Compania Națională de Investiții, cu o valoare de 3,2 milioane de euro, ar putea aduce la Arbănași o tabără nouă, cu o capacitate de 240 de locuri, adică dublă față de cea existentă. Din păcate, nu se știe când și dacă această investiție va fi realizată.