Actualitate

Vestigiile de pe vremea romanilor se transformă în obiective turistice. Rezultatele, peste câțiva ani

foto: castrul roman de la Pietroasele

Castrul roman de la Pietroasele, dar și termele romane, vor fi puse în valoare, pentru ca potențialul lor să fie valorificat în scopul creșterii turismului județean. Nu se va întâmpla peste noapte, ci în câțiva ani, o componentă importantă fiind promovarea la nivel național și internațional.

Primul dintre obiective, castrul roman, așezare de pe vremea invaziei romane din anul 332, ale cărui vestigii au văzut lumina în anii 70, a fost , recent, inclus în traseul castrelor romane, una din cele 12 rute turistice pe care România le va promova prin PNRR. De la includerea obiectivului pe o listă până la restaurarea și promovarea propriu-zisă este cale lungă. Un prim apel de proiecte este deja încheiat, iar castrul roman abia a fost înscris în lista traseelor turistice, ceea ce înseamnă că va intra în competiție în a doua sesiune de finanțare. Teoretic, în această etapă, mai pot fi restaurate 2 astfel de obiective, iar finanțări pentru promovare vor fi doar șapte.

”Nu știu ce să vă spun, eu sunt cam sceptic…adică văd că nu se mișcă nimic, nu ce ne dorim să se întâmple! Sunt anumite condiții foarte dure la anumite proiecte pe care nu le vom putea îndeplini.” a declarat primarul din Pietroasele, Cornel Enache, cu privire la obținerea unei finanțări pentru obiectivul aflat pe raza localității.

Tot pe raza comunei Pietroasele se află și rămășițele termelor romane, scoase la lumină cu prilejul lucrărilor de amenajare a Drumului Vinului, acum câțiva ani. Aici, perspectivele de dezvoltare ca obiectiv care să atragă turiști sunt mai mari. Terenul, aflat în vecinătatea unui pod urmează să fie preluat de Consiliul Județean, fiind deja obținut avizul de la Ministerul Culturii pentru transfer. Mai departe, autoritatea județeană intenționează să amenajeze un muzeu de sit care să permită continuarea cercetărilor arheologice și includerea sa într-un circuit turistic de vizitare. Investiția propriu-zisă avea trei componente:

  • Intervenții de conservare și restaurare a vestigiilor (minimale, discrete, în limita exigențelor de protejare) 
  • Realizare infrastructură de vizitare, interpretare și prezentare (amenajare acces, suprafețe de călcare, locuri de odihnă și refugiu pentru condiții meteo nefavorabile, panouri, marcaje, machete etc.)
  • Realizare infrastructură de administrare (spații expoziționale, casă de bilete, spații tehnice).

Valoarea proiectului este estimată la 20.860.635 lei, bani care vor fi solicitați prin Programul Operațional Regional, în cadrul unui proiect ce va fi depus la ADR Sud-Est.