Actualitate

(Video) Negocieri eșuate. Greva profesorilor continuă. Ce se va întâmpla la Buzău

Profesorii nu renunță la grevă și au anunțat noi proteste în stradă, inclusiv în Buzău. Potrivit unui comunicat de presă trimis miercuri, în jurul prânzului, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” refuză oferta primită în urma discuțiilor din ultimele ore.

”În urma consultării organizațiilor sindicale afiliate am decis să nu semnăm niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, se arată în comunicatul de presă.

De altfel, dascălii de  Buzău au protestat și miercuri în fața Prefecturii , iar liderul Ion Dobre a anunțat că vor ieși în stradă și săptămâna viitare, în zilele de marți și miercuri.

“Nu avem de ales, atât timp cât Guvernul nu va înţelege că oamenii de aici s-au exprimat foarte clar că nu au de gând să cedeze sub nicio formă în condiţiile impuse, este clar că această grevă va continua. Ei sunt cei care vor decide, nu decidem noi, nu au venit cu nicio ofertă concretă. Cadrele didactice nu sunt dispuse să renunţe. Pentru săptămâna viitoare, de marţi şi miercuri am cerut spaţiu de pichetare”, a declarat Ion Dobre, liderul SÎP Buzău.

Pe de altă parte, astăzi, liderul de sindicat a explicat că dascălii fac meditații sau și-au luat al doilea job tocmai pentru că nu se descurcă cu salariile pe care le primesc.

“Câţi dintre colegii noştri fac meditaţie… Da, o parte dintre ei fac meditaţie, dar asta o fac din timpul lor liber. Nu ar face acest lucru dacă… Aceşti colegi ai noştri ba sunt obligaţi să se ocupe de apicultură, alţii şi-au plantat livezi ca să aibă un venit suplimentar, alţii fac comerţ, alţi au al doilea job ca vânzători în diferite supermarketuri. Asta sunt obligaţi să facă profesorii la acest moment pentru a putea să se descurce cu venitul pe care îl au”, a explicat Ion Dobre.

Solicitările profesorilor sunt:

• Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;

• Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

Etichete