Actualitate

(Video) Primele microbuze electrice pentru transportul elevilor din Buzău. Investiția depășește 66 milioane de lei

Mii de elevi din județul Buzău vor putea merge la școală cu microbuze electrice. Anunțul a fost făcut, miercuri, de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, după ședința în care consilierii județeni au aprobat proiectul prin care școlile și grădinițele din 61 de localități urmează să fie dotate cu microbuze verzi, cumpărate cu fonduri europene, accesate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

După votul de astăzi, Consiliul Județean urmează să depună cererea de finanțare , iar primele autobuze vor fi date în folosință începând cu anul următor.

În total, vor fi cumpărate 61 de microbuze prietenoase cu mediul care vor fi repartizate în tot atâtea localități. Primăriile din 8 comune au refuzat să participe la acest proiect inițiat de Consiliul Județean.

”La nivelul Județului Buzău, pornind de la analiza de nevoi reieșită din teritoriu, realizată de către Inspectoratul Școlar Județean Buzău anterior lansării apelului de proiecte, se află 69 unități administrativ teritoriale eligibile. Însă, un număr de 8 U.A.T.-uri au renunțat pe motiv de resurse bugetare, număr de copii în scădere sau deținerea în prezent a unui/unor microbuz/microbuze școlar/școlare”, se arată în proiect.

Microbuzele vor ajunge, în special în zonele defavorizate, acolo unde există și un risc crescut de abandon școlar. Potrivit Consiliului Județean, localitățile eligible sunt: comunele Amaru, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brădeanu, Breaza, Buda, C.A. Rosetti, Calvini, Cănești, Cătina, Chiliile, Chiojdu, Cilibia, Cislău, Costești, Gălbinași, Ghergheasa, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliștea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Lopătari, Luciu, Măgura, Mânzălești, Mărăcineni, Merei, Mihăilești, Murgești, Pârscov, Podgoria, Poșta Câlnău, Robeasca, Rușețu, Scorțoasa, Viperești, Pietroasele, Puiești, Săgeata, Săhăteni, Săpoca, Sărulești, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Tisău, Topliceni, Țintești, Unguriu, Vadu Pașii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Vernești, Vintilă Vodă, Zărnești și orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele.

Microbuze electrice vor avea o capacitate de 16 + 1 (capacitate ce include și un loc special amenajat pentru persoane cu dizabilități), iar încărcarea lor va fi asigurată prin stații, amenajate în fiecare comună, aceast sarcină revenind fiecărei primării din proiect.

Valoarea totală a proiectului este 66.406.186 lei, cu TVA inclus, din care valoarea totală eligibilă nerambursabilă din PNRR este de 30.172.560 lei. Diferența va fi asigurată de Consiliul Județean.

”Costurile de achiziție pentru acestea depășesccu mult valoarea estimată prin Ghidul Solicitantului pentru achiziția unui microbuz electric (ghidul prevede la nivel național suma de 250.000.000 euro pentru achiziția unui număr de 3.200 microbuze electrice, ceea ce înseamnă un cost aproximativ de 78.125 euro/bucată, ori costurile rezultate din studiul de piață necesar pentru bugetarea proiectului pun în evidență un cost mediu de 185.000 euro fără TVA, respectiv 220.000 euro cu TVA). Din aceste considerente a rezultat necesitatea asumării cheltuielilor neeligibile ale proiectului”, se arată în proiect.

Durata de implementare a proiectului este 08.07.2023 – 31.12.2024.