Actualitate

(Video) Piețe închise, clienți nemulțumiți. Ce demolări se mai fac în Piața Centrală

Două piețe cu tradiție în municipiul Buzău au fost închise, producătorii și comercianții relocați, iar clădirile închiriate unor antreprenori. Este vorba despre Piața de la Crâng și Piața de Lactate în locul cărora, acum, funcționează un supermarket și un magazin de carne și preparate tradiționale. Deși conducerea S.C Piețe Târguri și Oboare spune că luarea acestor decizii a fost de bun augur și că banii obținuți din chirii reprezintă o cotă importantă din profitul instituției, buzoienii scot la suprafață efectele mai puțin plăcute, iar cel mai mare dezavantaj îl reprezintă scăderea dramatică a producătorilor .

Prima piață relocată a fost cea de la Crâng. În mai 2020, spațiul în care funcționau mai mulți comercianți și producători a fost închiriat unui om de afaceri care avea deja mai multe magazine alimentare în oraș. Tarabele cu legume și fructe au fost mutate pe trotuar. Deși vânzătorii au primit căsuțe din lemn în care să-și adăpostească marfa, timpul a arătat că decizia nu a fost nici în avantajul clienților nici ai vânzătorilor.

La rândul lor, clienții recunosc că în zonă au mai multe supermaket-uri și preferă să își facă de acolo cumpărăturile.

Aceleași opinii le au și clienții care obișnuiau să meargă la Piața de Lactate, relocată din decembrie 2023 în module amenajate în incinta Pieței Centrale ”Stan Săraru”.

De altfel, buzoienii consideră că aceste piețe nu ar fi trebuit mutate tocmai pentru că aveau o tradiție pentru oraș și, în plus, pun la îndoială condițiile de igienă din noile locații în care se vând acum legumele, fructele dar și brânzeturile.

De altfel, buzoienii au adresat aceste nemulțumiri și primarului Constantin Toma, prin mesaje postate pe aplicația Buzău City Report. Edilul le-a răspuns postând, la rândul său, o informare venită de la Piețe Târguri și Oboare.

Elena Ivan, directorul Piețe Târguri și Oboare, a explicat că cele două piețe desființate nu mai aduceau profit motiv pentru care s-a decis închirierea spațiilor.

Fiecare spațiu a fost închiriat pe o perioadă de trei ani, însă, de exemplu la Crâng, anul trecut a fost prelungit contractul pentru încă trei ani, semn că sunt slabe șanse ca acolo să mai fie vreodată piață de legume și fructe. În plus, spune Elena Ivan, lunar se încasează peste 5000 de euro pe lună de la cei doi antreprenori care își desfășoară acum activitatea în fostele piețe.

Piața de Mărfuri, închisă pentru o lună

Între timp, cu banii obținuți din chirii și alte activități, Piețe Târguri și Oboare are în vedere două investiții. Prima este modernizata Pieței de Mărfuri Industriale. De marți, 1 octombrie, acolo au început demolările pentru ca în locul tarabelor să fie montate 35 de module industrial. Totul va fi gata într-o lună, iar investiția se ridică la un milion de euro.

Piața de flori va fi demolată

Un alt proiect așteptat de ani buni este modernizarea Pieței de Flori. Clădirea în care se vând flori va fi demolată, iar în locul ei se va construi un spațiu nou. Pe perioada lucrărilor, florarii vor fi mutați, însă, deocamdată, nu se știe unde.

Proiectul a fost întocmit și verificat de primarul Constantin Toma, însă, deocamdată, nu se știe exact când va fi pus în aplicare.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian