Actualitate Agricultura acum

(Video) Planta pe care trebuie să o ai în casă! E bună la gătit dar tratează și infecțiile respiratorii

O plantă bună la toate. Aspectul său frumos, cu foliaj bogat și frunze cărnoase, o face să fie apreciată ca plantă decorativă, în timp ce prin aromă a convins că poate fi un condiment unic în bucătărie, însă are rezultate uimitoare și atunci când este folosită în scopuri mediciale. În plus, este o plantă puțin pretențioasă astfel că poate crește în bune condiții în ghiveci, în apartament. Cu alte cuvinte, este o plantă pe care trebuie să o ai în casă! Propunerea vine din partea cercetătorilor de la Stațiunea Legumicolă Buzău care au arătat care sunt proprietățile oreganului cubanez.

”Oregano cubanez – Plectranthus amboinicus sinonim Coleus amboinicus este o plantă perenă semi-suculentă din Familia Lamiaceae, cu o aromă și un miros înțepător, asemănător oregano-ului.  Este o plantă aromatică, membra a familiei mentei sau urzicilor, cu foliaj bogat, folosită atât pentru aspectul ornamental, cât și în scopuri medicinale si culinare. Plantă puţin pretenţioasă, poate creşte în bune condiţii în ghivece, în apartament.Plantele au nevoie de udare regulată, dar nu tolerează umiditatea persistentă in zona rădăcinilor, drenajul fiind deosebit de important”, spun cercetătorii.

Frunzele, bune în tratarea infecțiilor respiratorii

Oregano cubanez are proprietăți recunoscute în scopuri medicinale astfel că cercetătorii îl recomandă atât pentru durerile de cap cât și pentru tratarea infecțiilor respiratorii.

”Frunzele de oregano cubanez pot fi folosite ca și cele de oregano obișnuit, în tratarea infecțiilor respiratorii și ale gâtului, a reumatismului, în constipație, flatulență și ajuta la stimularea lactației. Se utilizează, de asemenea, în caz de febră, vărsături, diaree, icter și chiar pentru probleme ale pielii. Oregano cubanez este recunoscut ca plantă care alungă țânțarii”, spun cercetătorii.

Condiment unic pentru pizza dar și supe

În bucătărie, oregano cubanez poate fi folosit aproape la orice, de la pizza până la supe sau tocană.

”Deși vă puteți gândi la oregano ca la un condiment exclusiv pentru pizza și paste, această plantă versatilă poate fi folosită în mai multe moduri. Încercați să amestecați frunze întregi de oregano cu alte verdețuri în salate, supe sau tocană. Puteți, de asemenea, să-l utilizați pentru a face pesto proaspat sau dressing pentru salate, feluri de mâncare cu carne sau sosuri de casă. Atenție la utilizarea în bucătarie, deoarece în cantităţi mari, aroma puternică a plantei poate domina asupra altor condimente”, au explicat cei care l-au studiat.

În plus, spun tot cercetătorii buzoieni, uleiul de oregano poate fi util pentru combaterea multor tipuri de infecții bacteriene, virale și fungice, fiind un remediu util în casă. Iată exemplele date de cei care au studiat planta:

  • – în înhibarea creșterii bacteriilor care provoacă infecţii respiratorii: Klebsiella pneumoniae si Staphylococcus aureus sau a bacteriilor rezistente la medicamente;
  • – în infecțiile tractului urinar, prin inhibarea creșterii bacteriilor E. coli, Proteus și Pseudomonas aeruginosa;
  • – în infecții parazitare – împotriva Giardia și Amoeba parazitară;
  • – în bolile provocate de o alimentatie necorespunzatoare, în intoxicaţii alimentare – agenți patogeni dezvoltaţi în alimente, Listeria, Salmonella, E. coli și Shigella dysenteriae, prin simpla adăugare a uleiului în alimente;
  • – pentru ciuperca piciorului sau a unghiilor: se îmbăiază picioarele într-un recipient cu apa și cateva lingurițe de ulei sau se freacă unghiile/pielea cu ulei diluat (1 picatura de ulei combinat cu o lingurita de ulei de masline sau de cocos);
  • – inhalat, pentru tratarea infecțiile sinusale sau a răcelilor – se pun cateva picaturi de ulei de oregano într-o oala de apa fierbinte şi se inspiră cu multă atenţie aburul;
  • – sub limba pentru a ajuta la tratarea infectiilor sau a parazitilor – se diluează uleiul (1 picatura de ulei cu 1 picatura de ulei de cocos) si se pun una sau doua picaturi diluate sub limba. Se ţine cateva minute, apoi se clăteşte gura cu apa. Se repetă până la de patru ori pe zi.

Oregano cubanez poate fi cumpărat de la Stațiunea de Cercetare Buzău, iar prețul este de 5 lei bucata.