Actualitate

(Video) Povești neștiute despre descendenții Unirii! Strănepotul domnitorului Cuza și strănepoata lui Marghiloman au făcut dezvăluiri la Buzău

Prezenți la Buzău, pentru a marca ”botezul” primului liceu care va purta numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, descendenții Unirii au făcut dezvăluiri incredibile despre  viața trăită sub amprenta unor nume istorice. Excelența sa Dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului, și Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata lui Alexandru Marghiloman, primul ministru al României care a făcut posibilă Unirea cu Basarabia, din 27 martie 1918, au vorbit despre cum au aflat despre importanța familiilor din care provin. De exemplu, Bogdan Cuza a aflat încă de mic cine a fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în timp ce Irina Vlăduca Marghiloman nu a știut mulți ani ce importanță istorică are familia din care se trage.

Excelența sa Dr. Bogdan Cuza a povestit că primele învățăminte i-au fost transmise de tatăl său, cel care purta chiar numele domnitorului Unirii.

”Mie mi s-a spus personal, din primii anișori, de importanța numelui pe care îl port. Tatăl meu, pe care îl chema  Alexandru Ioan Cuza, m-a făcut atent și mi-a spus că a purta un asemenea nume implică mai mult o povară decât un privilegiu”, a spus Bogdan Cuza.

La rândul său, Irina Vlăduca Marghiloman a mărturisit că părinții nu i-au dezvăluit istoria familiei mulți ani la rând de frică.

”Această frică s-a transmis la mine, această frică s-a transpus 48 de ani câți am fost în străinătate. Ne-am reîntors în România, tot cu frică, am testat 10 ani să vedem dacă numele Marghiloman era mai iubi decât în timpul comunismului și am văzut că începe să nu ne mai fie frică. Ne-am mutat în România pentru a duce această istorie mai departe”, Irina Marghiloman.

Astăzi se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre București, pe 23 ianuarie 1859, s-a oprit la Buzău unde a fost întâmpinat de Irina Marghiloman, străbunica doamnei Irina Vlăduca Marghiloman, însoțită de copilul ei de 5 ani, Alexandru Marghiloman.

Încântat de primirea făcută la Buzău, următorul an, pe 6 februarie, domnitorul a revenit la Buzău pentru a sărbători un an de la Unirea Principatelor Române.