Actualitate

(VIDEO) Prefectura declanșează contraofensiva. Cine provoacă incendii de vegetație, plătește scump!

După mai bine de două săptămâni în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a avut de luptat cu ample incendii de vegetație, declanșate în județ, în principal din cauza unor cetățeni care și-au autoincendiat terenurile pentru a le curăța, Instituția Prefectului anunță că face o prioritate zero din a stăvili fenomenul. Concret, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Daniel Țiclea, anunță că vor fi formate echipe de control care, în 48 de ore, vor trebui să descopere și să sancționeze cetățenii care prin autoincendierea terenurilror au provocat situații greu de gestionat.

”Am avut zile în care toate efectivele ISU au fost ocupate cu stingerea acestor incendii de vegetație uscată. Vom începe o activitate fermă de descurajare a acestor acțiuni!” a declarat prefectul de Buzău, La Focus TV.

În același timp, Daniel Țiclea a admis că există o problemă în gestionarea acestui fenomen, dar că lucrurile vor fi îndreptate:

”Ceva nu funcționează în momentul de față. Eu bănuiesc ce, dar vreau să facem acel ceva să devină funcțional!” a sunat avertismentul prefectului.

În ultimele zile au fost numeroase incendii de vegetație, greu de stăpânit și de lichidat. S-au aprins, pe rând, dealurile de la Zărnești-Beceni, Pâclele, dar și din alte comune ale județului, iar intervențiile au fost îngreunate de rafalele puternice de vânt. În week-end au fost cel puțin 11 incendii de vegetație, în condițiile în care s-au succedat mai multe coduri galbene de vânt puternic. Sute de hectare au fost mistuite de flăcări, iar pentru lichidarea lor s-au mobilizat atât pompierii militari, cât și voluntarii de la serviciile locale pentru situații de urgență.