Buzăul este pe un ritm de creștere accelerată a numărului de infectări cu noul coronavirus. În condițiile în care, în ultimele trei zile, au fost raportate, zilnic, între 300 și 400 de cazuri noi, în spitale încep să se resimtă efectele acestui nou val. Gradul de ocupare este, în acest moment, de 62,3 % și numai 56 de locuri fac diferența până la 75 % grad de ocupare care, odată atins, va impune o decizie de suspendare a cursurilor în învățământ și trecerea acestora în online.
Deocamdată, spitalele COVID-19 fac față afluxului de pacienți, dar presiunea în creștere se resimte în condițiile în care parte din personal iese din activitate, din cauza infectărilor.
”Senzația noastră e că, deocamdată, sistemul medical rezistă, nu este nici pe departe un tablou asemănător cu situația din valul patru, acel moment când eu am fost numit prefect, când ambulanțele erau blocate în curtea spitalului. Tabloul arată că, momentan, suntem într-un prag de suportabilitate.” a declarat, marți seara, la Focus TV, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea.
La UPU-SMURD Buzău, angajații intră, pe rând, în izolare
Referindu-se la modul în care valul cinci imapctează asupra celei mai mari secții de urgențe din județ, unitatea UPU-SMURD de la Spitalul Județean Buzău, medicul-șef Adrian Zoican a explicat, la Focus TV:

”Impactul e mai degrabă psihologic. Toată lumea e speriată, dar vin cu simptomatologie respiratorie la nivelul căilor respiratorii superioare, adică cu rinoree, durere în regiunea nazo-faringiană, durere la deglutiție, mai puțin cu afectare respiratorie așa cum producea tulpina Delta. Lucrăm în condiții dificile pentru că s-au schimbat regulile. În momentul acesta, toată lumea care intră în contact cu un pacient pozitiv trebuie să se izoleze. Dacă în valul patru eram vaccinați și protejați, puteam să ne continuăm activitatea, acum, chiar dacă suntem negativi, trebuie să ne izolăm. Avem o problemă cu activitatea medicală afectată de aceste situații. Avem susținerea voluntarilor care sunt implicați în activitatea de la UPU-SMURD.”
Testele la domiciliu, pozitive în 50 % din cazuri, anchete epidemiologice întârziate

Numărul solicitărilor de testare la domiciliu este, de asemenea, în creștere, pe măsură ce apar cazuri noi de infectare. Contacții acestora rămân în izolare, în așteptarea unor testări. De pildă, de luni până marți, Serviciul Județean de Ambulanță a efectuat 155 de testări, iar procentul de pozitivare a fost de 50 %. Prefectul de Buzău a mai anunțat că, în condițiile în care un număr mare de buzoieni sunt testați pozitiv, anchetele epidemiologice înregistrează întârzieri. Asta cu toate că personalul care se ocupă de aceste anchete, efectuate telefonic, a fost suplimentat. Ultimii veniți în ajutorul personalului DSP sunt medicii stomatologi din școlile de pe raza municipiului Buzău, angajați ai Primăriei Buzău. Aceștia desfășoară activitatea la sediul Direcției de Sănătate Publică, în ture. În perioada următoare, se încearcă suplimentarea celor care fac anchete epidemiologice cu medici din centrele de vaccinare.
Adaugă comentarii