Solicitarea unei companii din domeniul construcțiilor pentru emiterea unui certificate de urbanism pe Dealul Ciuhoiu cu intenția declarată de deschidere a unei cariere de piatră a aprins spiritele la Merei. Oamenii au aflat de intenții și sunt îngroziți de impactul pe care o asemenea activitate l-ar putea avea asupra zonei astfel că, astăzi, zeci de localnici, din toate colțurile comunei, au venit să-i ceară explicații primarului. Peste 50 de persoane s-au strâns pe holurile Primăriei, în jurul orei 14.00, atunci când era programată și ședința Consiliului Local și au protestat. Cetățenii au fost primiți de primarul Ștefan Chircă care a încercat să facă față tirului de întrebări venit din partea mulțimii nemulțumite.
Discuțiile aprinse au durat aproape o oră. Oamenii se tem că o astfel de activitate le-ar arunca liniștea în aer. Cei mai afectați ar fi localnicii din Dobrilești, acolo unde, în trecut au avut loc alunecări de teren. Pe de altă parte, locuitorii din Merei cer un studiu de impact care să arate clar dacă exploatările ar distruge izvoarele cu apă de pe Dealul Ciuhoiu.
La finalul discuțiilor, oamenii au făcut un tabel unde și-au trecut numele exprimându-și astfel refuzul față de solicitarea companiei de a deschide o carieră de piatră pe Dealul Ciuhoiu.
La rândul său, primarul Ștefan Chircă a promis că va face un memoriu către toate instituțiile statului responsabile de avizarea exploatărilor din Dealul Ciuhoiu prin care le va comunica refuzul comunității de a deschide o carieră de piatră.
Pe de altă parte, Ștefan Chircă susține că instituția cheie în toată această situație este Compania de Apă, cea care deține un studiu potrivit căruia pe Dealul Ciuhoiu, în perimetrul în care există licență pentru exploatarea pietrei emisă de Autoritatea Națioanală a Resurselor Minerale, există o zonă de 116 ha de protecție sanitară cu regim sever. Totuși, potrivit primarului comunei Merei, doar jumătate din cele 7 hectare pentru care există licență s-ar afla în zona de protecție, amintită de studiul Companiei de Apă.
În concluzie, Primăria din Merei a anunțat că va emite un certificat de urbanism de informare, însă exploatarea pe Dealul Ciuhoiu va putea fi demarată doar dacă compania va primi toate avizele de la restul instituțiilor responsabile, respectiv Mediu, Compania de Apă, Direcția Agricolă dar și dar și de la Ministerul Apărării Naționale, dat fiind faptul că în zonă se află o unitate militară.
Adaugă comentarii