Actualitate

Trans Bus vrea 3 lei pentru o călătorie. Condițiile în care se vor scumpi abonamentele și biletele pentru transportul în comun

FOTO ARHIVA

Societatea locală de transport public din Buzău vrea să scumpească biletele și abonamentele. Intenția de majorare a tarifelor de călătorie a fost adresată printr-o solicitare către Primăria Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Buzău – Mărăcineni. Documentul arată că sunt 5 ani de când tarifele se află la nivelul actual, iar solicitarea vine pe fondul creșterilor de prețuri din ultima vreme și a ratei inflației ridicate.

”În calculul de ajustare a tarifelor propuse la bilete/legitimații și abonamente s-au avut în vedere următoarele argumente:

1. Creșterea prețurilor la principalele utilități – carburant, energie electrică, materiale și piese, apă și canalizare, gaze au generat costuri suplimentare

2. Indicele de inflație a crescut de la 5,1/2021 la 13,8/2022

3. De asemenea facem precizarea că, urmare a creșterilor survenite la salariul minim tarifar, creștere care se datorează prevederilor legale privind creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată, au crescut și cheltuielile cu personalul

4. Ultima modificare de tarife a fost aprobată conform HCL nr. 41/15.02.2018”, arată Trans Bus în documentul înaintat Primăriei Buzău.

Trans Bus solicită creșterea tarifului pentru o călătorie de la 2 la 3 lei, dar și modificări ale abonamentelor. Astfel, potrivit documentului, abonamentul zonă pentru o lună, care în prezent este 70 de lei, ar urma să coste 95 de lei, iar abonamentul de 20 de călătorii, valabil o jumătate de an, ar putea ajunge la 46 de lei de la 34, cât este în prezent. Se propun, totodată, modificări și în ceea ce privește acordarea gratuităților,

Solicitarea a stat la baza unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Constantin Toma, care a fost lansat în transparență decizională și poate fi consultat de toți buzoienii interesați, care pot veni cu sugestii și opinii.

Proiectul poate fi consultat AICI, iar opiniile și sugestiile buzoienilor sunt așteptate la primărie. În baza acestora, proiectul de hotărâre poate suferi și modificări.

Ultimul cuvânt cu privire la modificările de tarife îl va avea Consiliul Local Municipal, unde proiectul va fi supus aprobării.