Dulci și aromate, primele căpșuni românești, produse în Buzău, sunt gata de cules. Fructele delicioase s-au copt, iar proprietarii serei pregătesc prima recoltă pentru vânzare. Căpșunile vor ajunge în mai multe magazine din municipiul Buzău dar și în mai multe supermakerturi.
Primele căpșuni provin dintr-o seră modernă de la Săhăteni a cărei valoare se ridică la un million de euro. Este vorba despre singura seră hidroponică din județ, adică o seră în care cultivarea plantelor se face fără sol, pe mese de cultură, iar în cazul serei de la Săhăteni căpșunile sunt produse pe substrat organic.
”Suntem o companie înființată în anul 2016, beneficiara unui proiect de finanțare prin fonduri europene, de un milion de euro. Am construit de la 0 o seră de căpșuni, în sistem hidroponic, în județul Buzău, comuna Săhăteni. Beneficiem de sisteme de automatizare de ultimă generație: ferestre ventilație, ecrane de umbrire, ventilatoare pentru climat ideal, folie dublu gonflabilă, șplincăre pentru controlul umidității, folie albă pe sol pentru împiedicarea creșterii altor plante în seră (mai puțini dăunători și pesticide folosite), sistem de ecran orizontal pentru salvarea energiei și pentru umbrire, hidroponie în saltele de nucă de cocos, sistem de irigare prin picurare. Am început să funcționăm în 2022”, ne-a spus Andra Luiza Constantin, unul din cei doi investitori.
Sera de la Săhăteni se întinde pe o suprafață de 4560 mp în care sunt plantate 45 000 de plante, din soiul Amandine.
„Fructul este frumos, în formă de inimă şi foarte lucios, cu o mărime medie spre mare, cu un gust dulce, aromă plăcută, pulpă roșie, gustoasă şi fermă.Amandine are o capacitate mare de producție, procent ridicat de fructe comercializabile şi tije florale în afara foliajului, fructele fiind ușor de recoltat”, me-a explicat unul din proprietarii serei.
Căpșunile de la Săhăteni se vând în două magazine din municipiul Buzău dar și în supermarketuri.
Căpșunile noastre se găsesc în lanțurile de magazine locale Bian, Triton și lanțul Carrefour (Buzău, Focșani, Ploiești) . Prețul unui kilogram este de 30 de lei.
De asemenea, proprietarii serei intenționează ca din fructele produse să pregătească anual și 300 de tone de dulceață și gem de căpșuni.
”Zona de procesare a căpșunilor este dotată cu utilaje pentru producția gemului și a dulceții de căpșuni și depozite incorporate pentru acestea, unde estimăm că vom obține pana la 300 tone dulceață, anual”.
Adaugă comentarii