Actualitate

(VIDEO) Să le ținem pumnii! Heart of RoBots, echipa de robotică de la Hasdeu, la etapa națională a concursului First Tech Challenge România

Emoții mari pentru membrii echipei de robotică Heart of Robots, de la Colegiul Hasdeu, și nu numai pentru ei. La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc etapa națională a celui mai important concurs de robotică, First Tech Challenge România. Echipa Hasdeului a participat, luna aceasta, la faza regională de la Iași, la care au fost prezente peste 40 de echipe, și s-a calificat de pe locul 7.

Prezent în platoul Focus Tv alătură de doi dintre membrii echipei, profesorul Nicolae Olăroiu, de la Colegiul Hasdeu, a vorbit despre performanța elevilor săi.

Să ajungi la o asemenea performanță, este nevoie de multă muncă și pasiune.

“Pentru a ajunge să construiești un robot, este foarte importantă partea tehnică, ansamblul robotului, caracterizarea acestuia, adică gândirea mecanismelor, cum funcționează fiecare, trebuie făcute câteva calcule să poți să își dai seama dacă o să meargă. De asemenea, un robot, mai ales la nivel înalt, nu va fi făcut luând pur și simplu niște piese și aruncându-le una peste alta. Mai întâi trebuie gândit întreg procesul, este un program virtual de la cap la coadă”, spune Luca Mănăilă, liderul echipei de robotică din Buzău.

Pe lângă competițiile de profil la care participă periodic, membrii echipei de robotică au grijă să împărtășească și celor mai mici pasiunea lor. Organizează diverse evenimente în oraș, dar au devenit și mentori pentru elevii din mediul rural.

“La Berca, dar și la Fundeni au fost copii care au fost interesați de acest domeniu și ne dorim să facem niște cursuri cu ei, să le punem bazele, să-i înscriem în această competiție, să-i mentorăm mai departe. Dacă tot avem experiență, de ce să nu o folosim și să o dăm mai departe? Ne implicăm foarte mult în oraș, dar și în mediul rural”, a declarat Ștefania Vișan, de la echipa Heart of RoBots, la Focus Tv,

La faza națională a  concursului de robotică vor participa 60 de echipe. Probele se vor desfășura începând de vineri după-amiază.