Actualitate

(Video) Scandal din cauza pământului. Cum a rămas un buzoian fără via muncită din tată-n fiu

Este scandal la Glodeanu Sărat, unde un localnic reclamă o serie de nereguli, în urma cărora a rămas fără pământul moștenit de la părinți.

Totul a început cu măsurătorile cadastrale. Mai exact, o măsurătoare cadastrală făcută în 2019 a dat peste cap calculele oamenilor care de zeci de ani își lucrau pământurile. Localnicii își știau parcelele, așa cum le-au apucat de la părinți și bunici, iar documentele s-au transmis din generație în generație. Au apărut însă și situații în care nimic din ce se știa nu s-a potrivit cu noua ordine stabilită prin cadastrare.

În această situație este și Dobre Drăgulin, pentru care cadastrul din 2019 a făcut ca ceea ce numea din copilărie drept propriul pământ să se transforme parțial în pământul vecinului. În urma măsurătorilor făcute în urmă cu 5 ani, s-a stabilit că toate terenurile viticole din zonă s-au decalat cu câțiva metri, astfel încât toți proprietarii trebuie să-și mute terenurile. Decizia de atunci nu a afectat însă pe nimeni, pentru că oamenii și-au văzut în continuare de treabă, așa cum știau, și și-au lucrat pământul ca până atunci.

Acum însă lucrurile s-au complicat. Un consilier local a cumpărat mai multe terenuri în zonă, devenind astfel proprietar cu acte în regulă, certificate inclusiv de măsurătorile cadastrale. Printre suprafețe, și cea stabilită în urma măsurătorilor că nu i-ar mai fi aparținut de drept lui Dobre Drăgulin. Noul proprietar și-a văzut de treabă, iar Drăgulin s-a trezit, peste noapte, că via pe care a muncit-o de mic copil nu mai există.

Dobre Drăgulin deține un act de proprietare, iar în baza acestuia a încercat să-și facă dreptate. A mers peste tot, de la poliție la primărie și la alte instituții despre care a considerat că l-ar putea ajuta. Nu s-a schimbat însă nimic.

Actul de proprietate pe care îl are Drăgulin, dar și cartea funciară, au o vechime înaintată, însă documentele nu precizează clar poziția parcelei. Practic, o bucată din terenul său și o bucată din terenul consilierului se suprapun. Drăgulin refuză însă orice fel de negociere.

Primăria Glodeanu Sărat ne-a transmis că va trimite zilele următoare un expert în domeniu la fața locului, pentru a stabili limitele terenurilor din zonă.