Actualitate SĂNĂTATE

Explozie de cazuri noi de rujeolă în Buzău! Număr aproape triplu de cazuri în 2 luni față de tot anul 2023

Creștere însemnată a numărului de cazuri de rujeolă la nivelul întregii țări, în ultima săptămână. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, numai în ultima săptămână au fost raportate în România peste 700 de cazuri, dar și două decese – un copil de 1 an din Bacău și unul de 11 luni din Ilfov, ambii nevaccinați.

O creștere explozivă  a numărului de cazuri  s-a înregistrat și în județul Buzău, după cum reiese din statisticile oficiale.

Astfel, dacă în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, în județul Buzău fuseseră înregistrate 12 cazuri de rujeolă, numărul acestora a ajuns, în prezent, la 46. Practic, de la 1 ianuarie până în prezent au fost raportate un număr de 34 de cazuri, incidența ajungând la 11.47 cazuri la suta de mii de locuitori. 

Cel puțin aceasta este situația statistică raportată de INSP, pentru că în realitate numărul cazurilor de rujeolă este și mai mare: 58 de pacienți confirmați cu rujeolă, potrivit Direcției de Sănătate Publică Buzău. Au fost inclusiv focare, atât școlare, cât și familiale, pacienții fiind deopotrivă copii și adulți.

dr. Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău

În decembrie anul trecut Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, după ce numărul de cazuri a crescut îngrijorător. Se înregistraseră, în decursul unui an, aproape 2000 de cazuri în toată țara. Între timp, numărul cazurilor a ajuns să fie, în prezent, de 6589.

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune popular, este o boală a copilăriei extrem de contagioasă, care poate avea complicații din cele mai severe. Riscul complicațiilor poate fi semnificativ redus prin vaccinare. Tocmai de aceea, autoritățile de sănătate publică și medicii de familie din județ au periodic întâlniri și derulează campanii de conștientizare, pentru a accelera procesul de imunizare.


dr. Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău

Detalii despre cauze, simptome, tratament și prevenție AICI.