Actualitate

(VIDEO) ”Schimbă PET-ul cu biletul”, campania care l-a făcut pe viceprimarul Buzăului să meargă cu autobuzul la serviciu

Ziua în care reciclezi și în schimbul deșeurilor primești două călătorii gratuite cu autobuzul a început cu dreptul în municipiul Buzău. Primul buzoian s-a prezentat la centru de colectare, amenajat în parcarea Kaufland, chiar la câteva minute după ora 9.00, adică la startul campaniei ”Schimbă PET-ul cu biletul”. În scurt timp,  oamenii au făcut coadă pentru a-și lăsa deșeurile, iar printre buzoienii care astăzi au dorit să fie un exemplu s-a numărat și viceprimarul Ionuț Apostu.

Implementată pentru prima dată în urmă cu doi ani în doar nouă orașe, campania ”Schimbă PET-ul cu biletul” se derulează astăzi, în Vinerea Verde, în 65 de orașe cu mijloace de transport în comun, printre care și municipiul Buzău. Practic, toți cei care vor duce la centrul de colectare 5 PET-uri, doze de aluminiu sau sticle, vor obține un bilet cu două călătorii. Ideea a prins foarte bine printre locuitorii municipiului Buzău astfel că primul buzoian a venit cu cinci sticle chiar în primele minute de la startul campaniei. Omul spune că biletul îi prinde bine mai ales în contextul scumpirii carburanților.

În prima oră deja era coadă la centrul de colectare. Unii dintre buzoieni au adus chiar mai multe pet-uri pentru a obține și mai multe bilete. În total, Transbus a pus la bătaie 500 de bilete, a câte două călătorii, însă dacă va exista cerere numărul va putea fi suplimentat până la o mie.

Printre cei care au vrut să participe la această campanile tocmai pentru a sublinia faptul că este nevoie atât de reciclare cât și de folosirea mijloacelor de transport în comun, pentru fluidizarea traficului dar și reducerea emisiilor de noxe, a fost viceprimarul Ionuț Apostu. Acesta a venit pe jos de acasă până la centrul de colectare, a adus 5 PET-uri, iar cu biletul obținut în schimbul deșeurilor a mers cu autobuzul până la Primărie.

Apostu a spus că, mergând pe jos, a putut observa și cât de poluat este aerul în zona de nord a municipiului din cauza traficului extreme de aglomerat și că este nevoie, ca după ce vor fi încheiate lucrările în municipiu, să fie încurajat mersul cu autobuzul, bicileta sau chiar pe jos.

Campania are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi ulterior transformate în noi resurse. Campania se desfășoară pe 16 septembrie, în intervalul 09:00-17:00.