Actualitate

(VIDEO) 3 milioane de euro, taxe plătite de Primăria Buzău pentru că nu și-a îndeplinit o sarcină trasată de Uniunea Europeană. Despre ce este vorba

Primăria Buzău a plătit scump neîmplinirea unei sarcini obligatorii impuse de Uniunea Europeană. Nu mai puțin de 3 milioane de euro au plecat din bugetul local, în ultimii trei ani, cu excepția anului 2021, către Administrația Fondului de Mediu. Concret, este vorba despre taxele pe care municipalitatea a fost obligată să le achite pentru că Buzăul nu și-a atins țintele de reciclare impuse de UE. Precizarea a fost făcută chiar de viceprimarul Ionuț Apostu, în Vinerea Verde, în cadrul campaniei ”Schimbă PET-ul cu biletul”, idée ce încurajează inclusiv colectarea selectivă și reciclarea.  

Reciclăm cantități foarte mici de deșeuri, astfel că cea mai mare parte a gunoiului provenit de la populație ajunge la groapa de gunoi. Total greșit! Spune Uniunea Europeană care a trasat ținte clare în ceea ce privește procentul de reciclare. Mai exact 55% pentru anul acesta. Un obiectiv la care municipiul Buzău poate doar speră, pentru că, în prezent, se înregistrează undeva la 11-12%. O recunoaște chiar viceprimarul Ionuț Apostu, potrivit căruia doar în 2021 a fost atinsă ținta impusă de UE, în timp ce pentru 2018, 2019, 2020  Primăria Buzău a fost obligată să plătească nu mai puțin de 3 milioane de euro către Administrația Fondului de Mediu. Este vorba despre cele două taxe, respectiv taxa de depozitare pe groapă care este de 130 lei pe tonă și o altă taxă de economie circular în valoare de 80 lei pe tonă, tot ce merge la groapă. Cu alte cuvinte, cu cât cantitatea de deșeuri reciclabile dusă la groapă este mai mare cu atât cresc sumele plătite către Administrația Fondului de Mediu.

Potrivit viceprimarului Ionuț Apostu, Primăria Buzău face eforturi pentru a crește cantitatea de deșeuri colectate selectiv și care mai apoi să fie reciclate. Un pas în acest sens este amenajarea acelor platforme îngropate care permit aruncarea gunoiului pe trei fracții. Totuși, oamenii continuă să arunce deșeurile amestecate, cel mai bun procent de colectare selectivă este înregistrat în cartierele Mihai Viteazu și Poștă, în timp ce la blocuri este în contiuare o problemă.

Chiar și așa municipiul Buzău se clasează pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește procentul de reciclare, iar viceprimarul Apostu speră ca acest procent să fie crescut în perioada următoare până la atingerea țintelor impuse de UE.  

Etichete