Actualitate

(Video) Ședință cu scântei. Primarii și șoferii de microbuze împotriva Inspectoratului Școlar

O întâlnire de instruire și prevenire, organizată de Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, s-a transformat într-un scandal între șoferii de microbuze școlare, primarii care i-au susținut pe aceștia din urmă, și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean.

Startul discuțiilor a fost dat de primarul comunei Movila Banului care, după prezentările făcute de invitații aflați la prezidiu (foto dreapta), a ridicat două probleme pentru care a cerut lămuriri reprezentantului ISJ, respectiv Daniela Vornicu, inspector școlar și purtător de cuvânt IȘJ Buzău.

Concret, Romică Moise a vorbit despre inechitățile dintre salarii șoferilor de microbuze școlare, angajați ai primăriilor, și cei angajați ai școlilor. Potrivit discuțiilor ar fi diferențe și de peste o mie de lei. O altă situație care devine riscantă, inclusiv pentru elevii transportați cu microbuzele și ridicată astăzi de cei prezenți la ședință, a fost faptul că acum cadrele didactice nu mai însoțesc copiii în transportul în comun, astfel că șoferul are și responsabilitatea de a supraveghea elevii în timpul drumului sau chiar când coboară din microbuze sau când trec strada după ce au coborât din mașini.

În concluzie, sunt două aspecte care i-au făcut pe șoferii de microbuze să fie în pragul de a renunța la job-uri astfel că primarii se tem că vor rămâne fără personal calificat.

Intervenția primarului de la Movila Banului a fost aplaudată de toți cei prezenți în sală, și, rând pe rând, șoferii și alți edili au luat cuvântul și au explicat că aceste nemulțumiri sunt în tot județul.

La rândul ei, Daniela Vornicu, inspector școlar, a încercat să le răspundă primarilor și șoferilor, explicându-le că legea actuală prevede ca angajarea șoferilor de microbuze școlare să fie în sarcina primăriilor și nu a școlilor, însă toată discuția s-a transformat într-un scandal. Pentru a potoli spiritele, Daniela Vornicu l-a invitat la prezidiu pe Dan Popescu, inspectorul școlar adjunct, de asemenea prezent în sală. Însă, spiritele s-au încins și mai tare, ajungându-se la un schimb de replici dure între primarul din Movila Banului și Dan Popescu. Iată dialogul exact:

În final, discuția a fost calmată de primarul din Pănătău care, pe un ton calm, a punctat faptul că cele două probleme sunt reale și sunt prezente în toate comunele motiv pentru care ar fi nevoie de o nouă întâlnire pentru a fi găsite cele mai bune soluții.

În concluzie, singurele vești bune rămân cele date de IPJ Buzău, respectiv faptul că șoferii de microbuze și-au făcut treaba cum trebuie pe parcursul anului școlar anterior, iar elevii au fost în siguranță.

”În cursul anului școlar precedent, nu au fost înregistrate evenimente rutiere în care să fie implicate mașini destinate transportului școlar. Polițiștii din Buzău au organizat și desfășurat 12 acțiuni de verificare a conducătorilor auto care efectuează transport școlar, fiind efectuate peste 300 de testări cu aparatele din dotare. În contextul controalelor derulate, nu s-au constatat disfunctionalități majore, de natură a periclita siguranța elevilor”, anunță IPJ Buzău.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • 1. Nu cred ca profesorul trebuie sa fie baby siter,sa însoțească elevii. Mulți sunt navetiști,la cât trebuie sa fie un profesor dimineața în scoala ca să meargă în comuna sa însoțească elevii? La plecare la fel.
    2. Părinții nu se implica deloc,sa își aștepte copii. Nu e sarcina nici a șoferului și nici a profesorului sa îl vadă cum traversează strada când coboară din microbuz.
    Tot părinții sa ii educe cum sa se comporte în microbuz, nu sa urle ca pe câmp,sa facă nebunii în microbuz.
    La oraș nu ii mai însoțește nimeni.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian