Actualitate

(video) Ședință festivă a Consiliului Local Buzău, cu apeluri la 112

Sala 24 din Palatul Comunal a găzduit, miercuri, ultima ședință din actualul mandat a Consiliului Local Municipal Buzău. Cu toate eforturile de a-i oferi un caracter festiv, ultima reuniune a actualului miniparlament local a avut și accente critice, fiind marcată și de un incident produs la câțiva metri de sala de ședințe.

Plenul, convocat pentru ultima oară în acest mandat, s-a reunit la ora 10.00. A fost cvorum, iar pentru unii consilieri a fost ultima participare, având în vedere că ei nu vor mai face parte din următorul consiliu.

Deși întrunirea nu a fost un moment de bilanț, inevitabil s-au adus în discuție și nerealizările. Cum pe ordinea de zi s-a aflat și aprobarea PUZ-ului pentru viitorul spital municipal, în sală a venit și deputatul USR, Emanuel Ungureanu, cel care a propus, prima oară, acest proiect municipalității buzoiene. Noul spital municipal al Buzăului rămâne un proiect nedefinit (situație datorată și faptului că PSD nu a reușit să-și asume paternitatea acestui proiect și nu îl poate valorifica politic). Ritmul în care sunt parcurși pașii, în condițiile în care terenul a fost donat, iar PUZ-ul și studiul de fezabilitate se fac de către același donator, este unul foarte lent și care nu garantează finalizarea în cei șapte ani cât este valabil actul de donație.

”Aș vrea să vă mulțumesc pentru pașii care s-au făcut până acum, chiar dacă sunt încă prea mici sau ritmul a fost lent. Vă asigur că vin la anul, pentru că îmi doresc să văd acest proiect că ia altă viteză și că dincolo de partea de investiție pe care o va face primăria în zona de utilități să nu se dezvolte zona doar pentru sistemul privat, pentru investitorii privați. O singură întrebare am și să rămână aici înregistrat: în ce ritm se va face acest spital și de unde v-ați gândit să aducem resurse în așa fel încât să fim mai aproape de acest vis al meu și al multor buzoieni?”, a punctat în timpul ședinței deputatul Emanuel Ungureanu.

Primarul Constantin Toma a dat vina pe birocrație pentru ritmul greoi, explicând totodată că pentru moment nu a fost identificată o sursă de finanțare. A venit însă și cu un anunț în premieră.

”E o super birocrație obținerea acestor avize, credeți-mă ,inclusiv apropierea de autostradă a însemnat foarte mult timp pierdut, pentru că suntem aproape de un nod al autostrăzii, dar inclusiv de la firmele de utilități – electric, gaze, apă, canalizare, suntem și în apropierea unui teren al armatei, sunt mai multe probleme acolo și a trebuit să necesite aprobări. Se lucrează deja la studiul de oportunitate, am avut o discuție lărgită cu acest investitor privat care cheltuie din banii lui aproape 2 milioane euro plus valoarea terenului, dumnealui chiar dorește să facă și să lase ceva în urma lui și s-a angajat să facă și studiul de fezabilitate, care dura foarte mult. Acesta îl va preda Consiliului Local, iar Consiliul Local îl va analiza și va dispune dacă îl aprobă sau nu. Va intra în proprietatea noastră, dar îl face pe banii acestui ONG pe care îl patronează. Principala problemă e să identificăm sursele de finanțare. Și vrea să mai spun ceva, nu am făcut-o public până acum, dar am avut deja o discuție cu domnul rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, domnul Viorel Jinga, pentru a înființa două- trei secții ale Universității aici, pentru a avea și spital universitar. În momentul acela va fi o garanție și mai mare că vom avea resurse”, a declarat primarul Toma.

Dar, episodul care a umbrit cu adevărat momentul festiv de la sala 24 s-a consumat în holul de acces al Palatului Comunal. Acolo, Haritina Crăiță, activist civic, a fost împiedicată să ajungă la ședința Consiliului Local, refuzul fiind unul venit de la aparatul de lucru al primăriei. În condițiile în care nu i s-a permis accesul, Haritina Crăiță a sunat la 112 cerând să se consemneze nerespectarea, de către secretarul municipiului și de către președintele de ședință, a prevederilor  legale.

În urma apelului, la fața locului au venit polițiști și jandarmi, iar după ședință lucrurile urmau să fie lămurite împreună cu secretarul Eduard Pistol.

Cert este că împiedicarea unui cetățean să participe la ședințele CLM este o ”realizare” neagră a actualului Consiliu Local care a aprobat un regulament (în contradicție totală cu legea, dar care este aplicat câtă vreme nu a fost atacat de nimeni, pe cale juridică) antidemocratic și în totală contradicție cu drepturile cetățenilor.

Părerile consilierilor municipali cu privire la cele întâmplate au fost împărțite.

În această atmosferă, consilierii municipali și-au încheiat mandatele, în fața unei cupe de șampanie, după ce au primit, în timpul ședinței, o plachetă și un album aniversar cu tema ”Buzăul lui Andreescu”.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian