Actualitate

(Video) Taxa de acces la Vulcanii Noroioși este ilegală! Președintele Consiliului Județean nu cunoștea situația

sursa foto: pemeleaguri.ro
sursa foto: pemeleaguri.ro

Taxa plătită de miile de turiști care ajung în fiecare an la cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Buzău este ilegală! Este vorba despre Vulcanii Noroioși, atât Pâclele Mari cât și Pâclele Mici, obiectiv pentru care biletele de intrare sunt tăiate de Asociația Vulcanii Noroioși, un ONG din Buzău. Anunțul a fost făcut de administratorul ariilor naturale protejate de la nivel național, prezent, vineri, într-o vizită oficială la Buzău. Totuși, președintele Consiliului Județean Buzău a spus că nu cunoștea situația.

Vasile Carnariu, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a explicat faptul că în prezent pentru aria protejată Vulcanii Noroioși nu există un acord de parteneriat astfel că taxa de intrare percepută pentru vizitarea obiectivului sau altă taxă pentru foto/video nu au temei legal.

„La Vulcanii Noroioși nu trebuie să existe taxă la această oră pentru că nu există o asociere, un acord, între vechiul custode și ANANP”, a spus Vasile Carnariu.

În același timp, actualul administrator al ariilor naturale protejate admite că nu are resursele necesare pentru a gestiona suprafața pe care se află Vulcanii Noroioși. Prin urmare, intenția este de a face un acord de parteneriat cu un custode, document prin care s-ar putea impune o taxă de acces.

Pe de altă parte, autoritățile județene care își bazează strategia de dezvoltare a turismului județean pe obiective precum Vulcanii Noroioși și desfășoară investiții în funcție de această strategie, nici nu cunoșteau situația. Cel puțin aceasta a fost prima reacție a președintelui Petre Emanoil Neagu care a spus, imediat după anunțul făcut de Vasile Carnariu, că nu știa că acolo se percepe o taxă pentru că atunci când a vizitat obiectivul nu a plătit bilet.

Ulterior, președintele a recunoscut că acolo ”există o problemă”.

La rândul său, Dumitru Roșu, custodele care a instituit această taxă spune că are un contract din 2015 care nu a fost denunțat.

Dumitru Roșu s-a declarat surprins de anunțul făcut public vineri de președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, spunând, în același timp, că îngrijește obiectivul de 20 de ani.

În prezent, taxa de intrare la Vulcanii Noroioși este de 1 leu pentru elevi, 2 lei pentru studenți și 4 lei pentru adulți. În același timp, taxa pentru o filmare video este de 500 de lei și pentru fotografiile făcute în aria protejată este de 250 lei.  

Autorul știrilor

Marilena Dinu

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu