Actualitate

(VIDEO) Tensiuni la festivitatea de Ziua Poliției. Primarul vs. șefa Parchetului Județean, șeful IPJ în rol de arbitru

Festivitatea aniversară de Ziua Poliției Române i-a oferit primarului Constantin Toma prilejul să le adreseze un mesaj celor care poarta uniforma cu epoleți. Imprevizibil, ca in multe ocazii, edilul-șef a adoptat un alt discurs decât cele obișnuite în astfel de ocazii și le-a transmis oamenilor legii care sunt așteptările sale ca demnitar.

Cu riscul de a fi considerată o ingerință în justiție, primarul Constantin Toma s-a adresat sălii în care se aflau polițiștii, dar și invitații, la prezidiu fiind inclusiv conducerea Parchetului Județean. Toma a readus în atenție momentul în care, urmare a unei plângeri penale, lucrările executate în cadrul unui proiect cu finanțare europeana, au avut suspendată finanțarea. Momentul a produs rumoare în sală după ce, în discurs, Constantin Toma a nominalizat-o pe Corina Tudorache, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. Pentru că intenționa să se refere și la o altă cauză, ceea ce putea inflama și mai mult situația, comisarul-șef Laurențiu Pantazi, inspector-șef al IPJ Buzău, a intervenit cerându-i primarului Constantin Toma să țină cont de specificul manifestării, moment în care edilul-șef și-a încheiat discursul:

Pentru că a fost nominalizată într-un mod care putea să acrediteze ideea unei acțiuni abuzive a instituției pe care o conduce, șefa Parchetului Județean a venit la tribună și a răspuns, explicând că o face doar pentru că s-a creat un asemenea context, dar și că, în trecut, a refuzat să răspundă acelorași acuzații. ”Legea mă obliga să procedez astfel!” a explicat procurorul Corina Tudorache, referitor la faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău și-a declinat competența și a trimis sesizarea la DNA. Prim procurorul Parchetului Județean a adăugat că, dacă dosarul rămânea la Buzău, sesizarea, fiind anonimă, era nulă de drept.

Procurorii DNA Ploiești au clasat, anul trecut, sesizarea în care Constantin Toma era acuzat de presupuse fapte de fraudă, în legătură cu fondurile europene utilizate pentru reabilitarea arterelor Unirii, Transilvaniei și Industriilor. Cât timp procurorii anticorupție au instrumentat cauza, finanțarea europeană a fost suspendată.