Actualitate Agricultura acum

(Video) Tonicul din bradul de Crăciun din Piața Dacia este gata! Ce gust are

Apa tonică produsă din pomul de Crăciun, împodobit în decembrie 2021 în Piața Dacia, este gata de consum. Ideea prezentată în urmă cu aproape doi ani de Francois D’Hollander, francezul care produce bere artizanală în Buzău, a fost dusă la capăt cu succes, iar rezultatul este un produs cu un gust senzațional, unic în România. Băutura se vinde deja în Suedia, Anglia și Lituania, pe plan continental mai existând doar o singură apa tonică produsă după aceeași rețetă, din bradul de Crăciun din Helsinki.

Povestea băuturii care poartă pe etichetă numele Buzăului a început în ianuarie 2022. Francois D’Hollander alături de partenerul său au tăiat, creangă cu creangă, bradul ce fusese împodobit în Piața Dacia în perioada sărbătorilor. Șase butoaie au fost umplute cu cetina pe care francezul a trimis-o prietenului său din Estonia. Acolo, din cetina de brad a fost extras un sirop, care a fost baza pentru apa tonică produsă de  Francois D’Hollander în atelierul artizanal din Buzău.

Băutura este gata, iar Francois D’Hollander a prezentat-o la târgul produselor artizanale organizat de Slow Food. Apa tonică are o culoare aurie, ușor transparentă și gust de molid. Băutură tonică carbogazoasă este 100% naturală și nu conține alcool.

Din lista ingredientelor mai fac parte, alături de extractul din ace de molid și apă, extract (castan roșu – conține chinina, cardamom, coajă de lămâie), dioxid de carbon, zahăr organic, acidifiant: acid citric, conservanți: sorbat de potasiu și benzoat de sodiu.

Potrivit producătorului dintr-o 100 de grame de cetină au fost făcuți cam 1.000 de litri de tonic.

Apa tonică se vinde la sticle de 330 mililitri la prețul de 10 lei, potrivit site-ului producătorului. Temperatura de depozitare recomandată este de sub 20 °C. Produsul a ajuns deja în magazinele din mai multe țări.


”În România, compania din Estonia colaborează cu One Beer Later pentru producția locală. În 2022, Lahhentagge și One Beer Later au început o colaborare specială pentru tonicul de molid din Buzău, făcut din bradul de Crăciun din centrul orașului Buzău. Apa tonică din brazii de Crăciun reciclați este disponibilă pe tot parcursul anului în Suedia, Anglia și Lituania, dar este cerută și în alte țări pentru selecții speciale de sărbători”, spun producătorii.

Bradul din Piața Dacia a avut 25 de metri și a fost donat Primăriei de o familie, din propria curte.