Actualitate

(Video) Turiști rătăciți, salvați de jandarmi. Două misiuni de căutare-salvare, desfășurate în același timp

Pe o vreme deloc prietenoasă, cu ploi și vijelii, doi turiști s-au rătăcit în două zone din județul Buzău. Apelurile la 112 au fost date la distanță de doar câteva minute, jandarmii pornind în căutarea turiștilor.

Alerta s-a dat aproape de ora 19:30, la o oră la care mai multe zone din județul Buzău se aflau sub avertizări de ploi și vijelii. Doi turiști, unul care se plimba pe potecile de munte din zona Gura Teghii, iar celălalt la Merei, s-au abătut de la traseu și nu au mai reușit să găsească drumul de întoarcere. Cum vremea nu era prielnică și, în plus, se apropia noaptea, turiștii au sunat la 112.

“Primul apel prin 112, la ora 19:21, semnala rătăcirea unui turist în zona Penteleu, acesta parcurgând cu bicicleta un traseu între Gura Teghii și Comandău, iar la ora 19:30 un turist a sesizat faptul că s-a rătăcit în timp ce se deplasa pe jos în zona împadurită dintre Sărata Monteoru și Leiculești.Către cele 2 zone au fost mobilizate rapid toate efectivele disponibile din cadrul Postului de Jandarmi Montan Nehoiu, respectiv Postul de Jandarmi din Stațiunea balneară Sărata Monteoru”, transmite IJJ Buzău.

Echipaje de jandarmi au pornit de îndată în căutarea turiștilor. Pe baza datelor furnizate de aceștia, salvatorii au reușit să îi găsească pe cei doi înainte ca turiștii să fie puși în pericol.

“Ambele situații au fost apreciate cu grad de risc ridicat: prima din cauza condițiilor meteo nefavorabile, zona Penteleu aflându-se sub cod portocaliu, iar cea de a doua din cauza faptului că apelantul a precizat că ar fi observat doi pui de urs în apropierea locului unde se afla.

Ambele intervenții s-au încheiat în mai puțin de 2 ore de la primirea apelului de urgență, persoanele fiind găsite de echipajele de jandarmi și conduse în zone sigure.”

Pentru că suntem în plin sezon al vacanțelor și plimbărilor pe munte, jandarmii buzoieni vin cu o serie de sfaturi pentru cei pasionați de drumeții:

-înainte de a pleca într-o drumeție, verificați prognoza meteorologică și, dacă aveți posibilitatea, starea traseelor pe care le veți parcurge;

-purtați echipament adecvat;

-încercați să rețineți cât mai multe repere întâlnite pe traseul parcurs;

-dacă vă întâlniți cu animale sălbatice nu le hrăniți și sub nicio formă nu încercați să interacționați cu acestea.