După ce anul trecut fermierii care au cultivat porumb au înregistrat pierderi uriașe din cauza secetei, mulți au decis să se reprofileze. Așa că în loc de porumb, mulți agricultori au decis să cultive o specie înrudită, populară în Africa și mult mai rezistentă la secetă și temperaturi extrem de crescute.
Este vorba despre sorg, cultivat, de altfel, și anul trecut, pe suprafețe restrânse. S-a dovedit că, în condiții agrometeorologice similare, a dat producții mult mai bune decât porumbul. Dacă acolo unde nu s-a irigat și nu a plouat porumbul a fost afectat în proporții foarte mari, cu totul alta a fost situația în ceea ce privește sorgul.
Tocmai de aceea, după cum a explicat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, mulți fermieri au decis să renunțe la porumb și să-și îndrepte atenția spre sorg, suprafața cultivată cu această cereală în acest an apropiindu-se de 1000 de hectare.
Și floarea-soarelui a pierdut teren în acest an. pe de altă parte, însă, fermierii sunt încurajați să cultive specii proteice, ca soia și mazărea, acolo unde sunt irigații.
Sorgul poate fi gătit la fel ca orezul, dar poate fi folosit și măcinat, ca grâul și secara. De asemenea, din boabele de sorg se pot face și floricele, la fel ca din boabele de porumb. Din această cereală se obține și un îndulcitor natural, folosit în procesarea alimentelor.
Adaugă comentarii