Actualitate

Când politica bate cultura sau cum a ajuns un primar să fie blocat de consilierii din propriul partid ”Au blocat proiectul pe tot județul!”

Situație tensionată în comuna Lopătari după ședința de ieri a Consiliului Local, în care unul dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi a picat la vot. Este vorba despre un proiect de renovare a bibliotecii cu fonduri din PNRR, care are un termen de depunere foarte strâns în vederea obținerii finanțării. Este vorba despre finanțări nerambursabile acordate de Uniunea Europeană pentru modernizarea bibliotecilor publice, derulate prin consiliile județene, prin care CJ Buzău poate atrage bani din PNRR pentru mai multe biblioteci din județ.

Potrivit primarului Claudiu Constantin, o contribuție importantă în respingerea proiectului au avut-o chiar o parte din consilierii USR, partid din partea căruia a fost și el ales în funcție. O posibilă explicație a gestului oamenilor din propriul partid poate fi aceea că în toamna anului trecut Claudiu Constantin  și-a anunțat apropierea de Partidul Național Liberal, chiar dacă rămâne în USR ca să nu-și piardă mandatul.

”Consilierii de la Lopătari au ales să blocheze tot proiectul PE TOT JUDEȚUL din cauza orgoliilor și a urii pe care o au față de primarul de la Lopătari. Este de neînțeles cum o mână de oameni refuză dreptul lopătărenilor și a unor mii de buzoieni de a avea acces nu doar la infrastructură de secol 21 (amintiți-vă că anul trecut au respins o rectificare bugetară care era să ne lase fără alt proiect depus pentru un Centru Comunitar Integrat), ci și la cultură și dezvoltarea unor abilități care să-i ajute în traiul lor de aici de la țară. Cu această finanțare puteam crea pentru elevii pe care-i mai avem în comună un spațiu adecvat pentru diverse tipuri de ateliere și prezentări, lucruri absolut normale în anul 2023. Sunt bani în PNRR pe care-i obținem cu multă trudă și foarte greu în contextul datoriei noastre la AFIR, însă consilierii locali refuză iar și iar marile șanse de dezvoltare a comunei”, arată primarul comunei Lopătari.

Potrivit acestuia, proiectul a fost respins cu votul negativ dat de consilierii PSD și o parte dintre consilierii USR. Nu este prima oară când proiectele lui Claudiu Constantin sunt respinse, iar aleșii din propriul partid îi fac opoziție. Probleme au fost și cu alte proiecte, dar și la adoptarea bugetului, spune Constantin.

”La adoptarea bugetului pe acest an au refuzat propunerea mea de a crea o piață modernă la Lopătari și au distribuit banii din bugetul local pe proiecte unde avem deja documentația în lucru ca să luăm banii alocați prin programul Anghel Saligny, scopul lor fiind ca primarul să creeze o bubă la fel de mare ca cea pe care un fost primar a creat-o cu banii de la SAPARD. Spre dezamăgirea lor, eu nu sunt Viorel Dascălu și nu mușc momeli întinse de oameni certați cu buna administrație locală”, mai spune primarul Lopătariului.

După eșecul de ieri, primarul a anunțat că azi va convoca o nouă ședință a  Consiliului Local. Legislativul comunal numără 13 consilieri locali, din care 6 sunt de la USR, 5 de la PSD, iar 2 au fost aleși pe lista PNL.

Despre apropierea de liberali a primarului din Lopătari, ȘansaNews a scris aici și aici.