Actualitate

(Video) Un cozonac costă cât două kilograme de carne de miel. Oferta completă din cofetării și patiserii

Cozonacul este desertul preferat de pe masa de Paște fiind în această perioadă unul dintre cele mai vândute produse tradiționale. În cofetării se coace la foc continuu, în timp ce clienții dau comandă după comandă, în ciuda prețurilor ridicate. La Buzău, un cozonac costă, anul acesta, cât două kilograme de carne de miel. Sunt însă și variante mai ieftine, însă cu cât scade prețul cu atât scade și calitatea produsului.

Cei mai scumpi cozonaci sunt cei tradiționali, gătiți cu ingrediente naturale, asemenea celor gătiți acasă. Astfel de produse pot fi cumpărate în special din cofetării sau magazine tradiționale. De exemplu, în municipiul Buzău, cozonaci gătiți după rețeta tradițională pot fi cumpărați de la cofetăria Cornovac. Aici un kilogram se vinde cu 55 de lei, adică același ca anul trecut, iar reprezentanții cofetăriei spun că anul acesta au și mai mulți clienți tocmai pentru că gospodinele au renunțat la pregătirea acestora în casă.

O altă cofetărie unde clienții dau comandă după comandă este Cofetăria No.379. Aici, se păstrează rețeta autohtonă a cozanicilor pufoci cu multă nucă și cacao. Prețul unui cozonac de un kilogram este de 80 de lei. Clienții îl preferă pentru că le amintește de gustul copilăriei astfel că mulți buzoieni îl cumpără și pentru a-l trimite rudelor din străinătate.

Patiseriile din zona Pieței Centrale vând cozonaci cu prețuri cuprinse între 40 și 60 de lei kilogramul.

Cei care nu își permit să dea pe un cozonac mai mult decât carne de miel, aleg produsele ambalate vândute de firmele de panificație. În acest caz, un cozonac se vinde cu prețuri cuprinse între 12 și 15 lei.