Actualitate

(Video) Un medic din Spitalul de Boli Cronice Smeeni va îngriji bolnavii de cancer

Bolnavi de cancer din Buzău primesc, în sfârșit, o veste bună.  După aproape jumătate de an de când Ambulatoriul de Specialitate a Spitalului Județean Buzău și-a suspendat activitatea (Detalii AICI),iar o mie de pacienți au rămas fără medic oncolog, o doctoriță cu competențe de îngrijiri paliative a fost de acord să se ocupe de bolnavii de cancer care au nevoie de rețetele pentru opioide sau alte servicii medicale de specialitate. Este vorba despre Simona Anton, care începând cu 1 octombrie va acorda tratamente și consiliere pacienților oncologi în cadrul Ambulatoriului Spitalului de Boli Cronice de la Smeeni, acolo unde este angajată.

Într-o intervenție la Focus TV, Marilena Gîrban, managerul Spitalului de Boli Cronice din Smeeni, a anunțat că unitatea medicală are deja contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar de la 1 octombrie bolnavii de cancer vor fi primiți de medicul Simona Anton care are competențe pentru îngrijiri paliative.

”În ambulatoriu vin inclusiv aparținătorii pentru rețetele bolnavilor de cancer care au nevoie de calmante. De asemenea, există posibilitatea de a consilia familia pacientului, atât din punct de vedere medical cât și privind necesitatea internării pe secție”, a spus Marilena Gîrban.

Concret, bolnavii pot beneficia gratuit de consultații, tratamente de specialitate și rețete compensate și gratuite, inclusiv opioide. De asemenea, salariații pot beneficia de concedii medicale. Serviciile medicale vor fi acordate în baza unei programări, iar medicul Simona Anton va avea program în fiecare zi, de luni până vineri, dea 15.00 -18.30.

Simona Anton este buzoiancă și are 46 de ani. Medicul s-a alăturat echipei de la Smeeni în ianuarie 2021.

”Simona Anton, medic specialist medicină internă, ce deține competență în ecografie generală, specializată în îngrijiri paliative, a început activitatea în cadrul secției medicină interna și a compartimentului de îngrijiri paliative de la 1 ianuarie 2021”, a scris pe Facebook, conducerea unității medicale.

Îngrijiri paliative și la domiciliu

O altă veste bună pentru bolnavii de cancer vine tot de la colectivul de medici din Spitalul de Boli Cronice Smeeni. Aici s-a format deja o echipă care va putea acorda îngrijire și asistență medicală la domiciliu pentru bolnavii care nu se pot deplasa. Acest serviciu medical urmează să fie implementat în viitorul apropiat, imediat ce unitatea medicală va achiziționa o mașină cu care echipa se va deplasa la domiciliul pacienților. Marilena Gîrban speră că și acest serviciu să fie funcțional cât mai repede posibil, tocmai pentru că există o cerere destul de mare. Imediat ce mașina va fi cumpărată, echipa de la Smeeni speră să ajungă la 100-200 de pacienți pe lună, pe o rază de cel puțin 30 de kilometri, în jurul unității medicale sau chiar și mai departe dacă este nevoie.

”Ne propunem să ajungem acolo unde este nevoie, chiar dacă cheltuielile de deplasare vor fi susținute din fondurile din Asociație Umanitare a Spitalului Smeeni”, a spus Marilena Gîrban.

În județul Buzău, unde există doar doi medici oncologi la cei aproape 10.000 de bolnavi de cancer. Deficitul de medici s-a adâncit în ultimii trei ani, iar punctul culminant a fost atins în luna mai 2024, când medicul care asigura consultațiile în ambulatoriul Spitalului Județean a ieșit la pensie. De atunci, ambulatoriu este închis. Și aici se așteaptă un medic din luna noiembrie. Detalii AICI.

Pentru ca situația bolnavilor de cancer să se îmbunătățească ar trebui ca Buzăul să aibă 14 medici în contract cu Casa județeană de Asigurări de Sănătate, potrivit declarațiilor făcute, la Focus News, de Simona Anghel, directorul instituției. Detalii AICI.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian