Actualitate Agricultura acum

(VIDEO) Zăpada din martie, mărțișorul agricultorilor. Care-i starea culturilor din câmp

O primăvară cu zăpadă mai ceva ca în lunile de iarnă. Cu alte cuvinte, mai bine mai târziu decât niciodată, susțin de altfel agricultorii din Buzău care după două luni fără precipitații s-au bucurat din plin de stratul de omăt care le-a acoperit culturile însămânțate în toamnă. Deși cantitatea de zăpadă căzută nu a fost una extrem de mare, agricultorii spun că ninsorile au mai redus din deficitul de apă din sol adunat în primele luni ale anului când nu a fost niciun fel de precipitații. Totuși, specialiștii spun că diferența de temperatură dintre zi și noapte nu face foarte bine culturilor care au intrat deja în vegetație și nici vântul puternic de peste zi.  În aceste condiții, deocamdată, doar marii fermieri, care au investit în fertilizări și lucrări speciale speră la producții bogate, restul sunt încă rezervați.

Încă din prima zi, luna martie a adus un strat de zăpadă care, în medie, a măsurat circa 10 centimetri pe câmpurile din Buzău.

Cosmin Florea, director Direcția Agricolă

În alte zone ale județului, stratul omătul depus pe câmp a măsurat până la 20 de centimetri, spre bucuria agricultorilor care spun că aproape a fost refăcut deficitul de apă în sol adunat după două luni de secetă.

Valeriu Alecu, fermier

Totuși, temperaturile și vântul nu sunt caracteristice perioadei din calendar, iar asta îi face pe agricultori să fie rezervați în ceea ce înseamnă producțiile din acest an, cel puțin pentru culturile de rapiță și grâu.

Marii fermieri însă, care au investit în fertilizări, spun că vor atinge și în acest recolte satisfăcătoare, chiar dacă recunosc că vor cheltui mai mult ca urmare a valului de scumpiri.

”La momentul acesta, la mine în fermă, atât grâul cât și rapița arată foarte bine. Acum depinde și de cantitatea de precipitații din lunile următoare, dar dacă vom avea precipitații probabil vom avea producțiile așteptate, respectiv 7 tone la grâu și 4 tone la rapiță. Noi am început fertilizările, dar cheltuielile sunt mai mari cu circa 30% decât în anii trecuți”, a spus Valeriu Alecu, fermier.