Întâlnirea dintre fermierii care fac parte din Consiliul Laptelui și ministrul Agriculturii, Florin Barbu , organizată marți la Buzău, (Detalii AICI) a repus pe tapet o problemă majoră cu care se confruntă România: producția autohtonă de lapte insuficientă pentru a asigura consumul românilor. Cu alte cuvinte, producem mai puțin decât ar fi necesar, iar creșterea producției pare, deocamdată, doar un plan pus pe hârtie. De ce? Pentru că, în primul rând, fermierii trec printr-o perioadă dificilă și, așa cum au spus și în cadrul întâlnirii de la Buzău, seceta i-a adus la sapă de lemn. Nu mai au bani să-și achite datoriile curente, să cumpere furaje la animale iar prețul laptelui este prea mic.
”La momentul actual suntem în pierdere”, a spus Mihai Afiliu, fermier din Buzău, gazda evenimentului.
Fermierii au cerut soluții, iar ca răspuns au primit următoarea explicație: ”nu avem vaci performante” și ”trebuie să se crească rase specializate pentru producția de lapte”, a explicat directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Agricole, din cadrul Ministerului Agriculturii, Mia Toma, invitată aseară la Focus News.
Au fost punctate și alte probleme cum ar fi lipsa furajelor dar și imposibilitatea agricultorilor de a-și mai plăti datoriile. Fermierii au propus asigurarea furajelor din rezerva statului, o măsură care până acum nu a mai fost adoptată, dar pe care Florin Barbu pare deschis să o ducă mai departe, ca propunere la Guvern.
Și dacă această propunere ar deveni realitate, probleme fermierilor tot nu s-ar rezolva pentru că după anul secetos aceștia au rămas fără bani pentru a-și înființa culturile de toamnă.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii le-a sugerat drept soluție accesarea creditelor.
”Li s-a explicat că se pot accesa credite și vor fi garantate de fondul de garantare a creditului rural”, a spus Mia Toma.
De altfel, fermierii din Buzău au apelat deja la credite. Claudia Stelea, director APIA Buzău, a explicat la Focus News că tot mai mulți agricultori din județ au solicitat adeverințele pe baza cărora pot primi împrumuturi bancare. Asta în condițiile în care, în anii trecuți, fermierii se descurcau fără credite.
Adaugă comentarii