Actualitate Agricultura acum

(Video&Foto) Cele mai mari investiții din Buzău! Construcțiile sunt realizate în mai puțin de un an

Zece mari investiții sunt în curs de realizare în Buzău, iar primele inaugurări vor fi marcate în luna mai anul acesta, adică la un an de zile de la momentul deschiderii primului șantier. Este vorba despre cele 10 ferme de reproducție suine și pasăre construite cu fonduri accesate de producătorii buzoieni prin Programul de Susținerea Reproducției la Pasăre și Porc, derulat prin Direcția Agricolă și finanțat de Ministerul Agriculturii. Momentul va reprezenta o premieră pentru Buzău, o dată pentru că județul nostru are cei mulți beneficiari pe acest program, iar pe de altă parte, pentru că acestea vor fi primele ferme de reproducție deschise după Revoluție.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău

Prima fermă la care se anunță tăiere de panglică este cea de pui de la Frasinu. Aici se construiește într-un ritm alert și după cum se poate vedea și din imagini, construcția este aproape gata. Capacitatea este de 100.000 de păsări.

Cea mai mare fermă de reproducție suine se construiește la Găgeni, comuna Săhăteni, are o suprafață de 25.000 de metri pătrați și va avea o capacitate de 3000 de locuri de cazare. Ferma este una modernă care va fi gata în mai puțin de un an de zile. Șantierul a fost deschis în luna mai 2023, iar popularea se estimează că va fi făcută până în vară. Întreaga investiție se ridică la peste 16 milioane de euro, iar 80% din sumă o reprezintă ajutorul accesat prin programul derulat de Ministerul Agriculturii.

Un alt beneficiar al programului este Dan Enache. Tânărul fermier spune că a accesat aceste fonduri pentru că în România au crescut mult importurile de carne de porc tocmai din cauza costurilor foarte mari de reproducție la care s-au adăugat și problemele generate de pesta porcină. Cu banii primiți de la stat, buzoianul va înființa o fermă de reproducție cu un efectiv de  1400 de scroafe. Deja stadiul construcției este unul avansat, iar inaugurarea o anunță pentru luna octombrie-noiembrie.

Dan Enache, producator Cilibia

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, spune că Buzăul va deveni un punct important pe harta României în ceea ce privește reproducția la porc și pasăre.

Cosmin Florea

În ultimii ani, efectivul de porci din județ a fost mult redus. Fermierii care aveau ferme de porci au renunțat la creșterea suinelor sau au redus efectivele după ce au trecut prin mai multe episoade de pestă porcină, boală care le-a ucis mii de animale. Practic, în prezent, Buzăul mai are, în exploatații, puțin peste 35.000 de capete de suine, în 17 ferme, dintre care 12 sunt de porc gras și 5 de reproducție. Trei ferme de porci din Buzău au activitatea suspendată.

După inaugurarea tuturor celor 6 ferme de suine construite prin acest program, în tot județul vor fi create 4.500 de locuri de cazare astfel încât producția de porci pe an ar putea ajunge la 100.000 de capete.

Și la pasăre situația se va îmbunătăți. În total vor fi patru ferme noi care se construiesc cu bani de la Ministerul Agriculturii. În prezent, Buzăul are 21 de ferme de pui, însă 17 sunt de pui de carne, și doar 2 sunt de reproducție. Efectivul de păsări este peste 9,4 milioane de capete.