Actualitate Agricultura acum

VIN BANII DE LA GUVERN PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE SECETĂ! Agricultorii buzoieni spun că sumele sunt prea mici

Despăgubirile pentru secetă au fost stabilite, iar banii urmează să ajungă în conturile agricultorilor abia în luna septembrie. Agricultorii buzoieni  sunt nemulțumiți și sunt de părere că sumele nu acoperă pierderile.

Pe câmpuri a început recoltatul însă combinele se întorc la fermă aproape goale. Producțiile au fost diminuate considerabil de seceta extremă din acest an agricol. Cea mai afectată a fost cultura de grâu despre care fermierii spun că sunt suprafețe de pe care nu vor putea recolta nici măcar cantitatea însămânțată.

Ionuț Drugea, inginer agronom

Asta înseamnă pierderi mari pentru agricultori, iar singura speranță pentru a-și mai recupera din cheltuielile făcute cu însămânțarea și întreținerea culturilor o reprezintă ajutoarele venite de la Guvern. După o lungă așteptare, Ministerul Agriculturii a anunțat cuantumurile ce urmează să fie alocate pentru fiecare cultură în parte. Deși pierderile cele mai mari sunt la cultura de grâu, ajutoarele cele mai mari au fost stabilite pentru cultura de rapiță. Iată lista completă a sumelor alocate fermierilor afectați de secetă:

Ionuț Drugea, inginer agronom
  • grâu – 925 de lei/ha;
  • secară – 925 de lei/ha;
  • triticale – 805 lei;
  • orz – 912 lei/ha;
  • orzoaică – 951;
  • ovăz – 772 lei/ha;
  • rapiță – 1.002 lei/ha.

Cererile pentru primirea acestor ajutoare se vor depune începând cu 14 august la APIA, iar banii urmează să ajungă în conturile agricultorilor începând cu luna septembrie.

Totuși, fermierii buzoieni spun că sumele nu vor acoperi pierderile.

Ionuț Drugea, inginer agronom

În județul Buzău, pierderile provocate de secetă au fost estimate de comisiile de evaluare la un total de aproape 162 de milioane de lei. Sansanews.ro a explicat aici cum arată tabloul complet al pagubelor provocate de secetă.