Actualitate Agricultura acum

VIN BANII PENTRU FERMIERII CARE AU ÎNREGISTRAT PIERDERI DIN CAUZA SECETEI! În cel mult 3 zile vor avea banii în conturi

Agricultorii care nu au strâns mai nimic de pe câmp anul acesta din cauza secetei, vor fi despăgubiți în câteva zile. Până la jumătatea săptămânii, agricultorii din județul Buzău ale căror culturi de toamnă au fost afectate chiar și în proporție de 100% din cauza lipsei precipitațiilor, vor avea banii în conturi.

Conform verificărilor efectuate în teren, la nivelul județului Buzău circa 69.000 ha cultivate cu grâu, rapiță, orz au fost afectate în proporții diferite de secetă. Peste 2.000 de agricultori au înregistrat pagube, unii dintre ei fiind în situația de a nu recupera nici măcar banii investiți pentru înființarea culturilor. Peste 1800 dintre aceștia au depus cereri la APIA sperând că vor fi despăgubiți de stat. Majoritatea cererilor au fost acceptate, doar 7 fiind respinse.

“Conform actului normativ, pentru pierderile cauzate de seceta pedologică ce a afectat culturile din toamna anului 2019, la nivelul APIA Centrul Județean Buzău am înregistrat 1854 de cereri din care 1847 au fost aprobate pentru plată. Cereri respinse au fost 7: 2 fiind pentru depunerea în afara termenului, respectiv 15 septembrie 2019, și  5 pentru neîndeplinirea procentului de minim 30% suprafață calamitată din suprafața totală a culturii respective”, a declarat pentru șansanews.ro, directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

Reprezentanții APIA au făcut deja calculele iar banii ar urma să ajungă în conturile fermierilor până la jumătatea acestei săptămâni.

,,Suprafața totală aferentă celor 1847 de fermieri este de 67.000 ha din 69.000 ha înregistrate prin procesele verbale de constatare a pagubelor. Suma totală a ajutorului este de  62.582.302 de lei din care se acordă 82 % procent în această etapă pentru încadrarea în bugetul alocat, respectiv 50. 957.484 de lei. Am încheiat perioada de autorizare la plată. Bugetul a fost repartizat centrelor județene APIA. Vom trece la etapa de completare a ordinelor de plată, astfel încât sperăm ca cel târziu până miercuri fermierii să aibă banii în conturile pe care dumnealor le-au declarat în cererile de solicitare de ajutor”, a subliniat Claudia Stelea, director APIA Buzău.

Cuantumul ajutoarelor primite de fermieri variază între 772 lei/ ha și 1002 lei/ ha, în funcție de cultura afectată de lipsa precipitațiilor.