Actualitate SĂNĂTATE

Vine valul 6! Cum se pregătesc autoritățile

Creștere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în România, dar și în Buzău. Într-o singură săptămână, la nivel național numărul cazurilor s-a dublat. Ministerul Sănătății a reluat raportarea zilnică a cazurilor COVID-19. Potrivit datelor ministerului, la nivel național, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.044 de persoane infectate cu coronavirus.

În Buzău, marți, 12 iulie, au fost raportate 41 de cazuri noi SARS CoV-2, 12 pacienți fiind internați. Cifrele sunt în creștere, însă, a anunțat, la Focus Tv, prefectul Daniel Țiclea.

“Din datele pe care le avem la această oră, cred că mâine (n.r. miercuri, 13 iulie) vom raporta peste 50 de cazuri. Pare a fi o variantă foarte contagioasă, dar partea bună ar fi că efectele par a se manifesta pe parcursul a 2-3 zile și par a fi suportabile, fără internări costisitoare, bineînțeles dacă nu există comorbidități. La ora aceasta sunt 7 pacienți internați la Gârlași și 5 la Râmnicu Sărat, în ambele avem câte unu la ATI, cu comorbidități. Cele mai frecvente simptome sunt scurgeri nazale, febră și dureri de cap.”

Deocamdată, deși sunt raportate zeci de infectări în 24 de ore, sistemul medical face față. Însă, pentru a fi pregătite în eventualitatea unei explozii de cazuri, autoritățile pregătesc deja scenariul care va fi aplicat. Dacă numărul pacienților va crește semnificativ, ar putea apărea schimbări majore față de celelalte valuri pandemice. De pildă, Spitalul Nehoiu ar putea deveni exclusiv COVID înainte de Spitalul Râmnicu Sărat. Totul depinde, însă, de modul în care va evolua situația.

“Noi evaluăm deja un scenariu de introducere etapizată a paturilor COVID în spitale, a avut loc deja o întâlnire între conducerea DSP și managerii de spitale. Pentru început, vom merge pe secțiile Infecțioase Buzău, la Gârlași, Infecțioase Râmnicu Sărat. În următoarea etapă introducem Spitalul Nehoiu cu paturile COVID. Dar, dacă va fi nevoie, dar luați acest lucru cu rezerve, cred că după ce s-a realizat acea investiție în linia de oxigen, Spitalul Nehoiu ar putea deveni exclusiv COVID înainte de cel din  Râmnicu Sărat. Apoi, vom vedea, sperăm să nu ajungem în următoarea etapă în care introducem și Spitalul Smeeni, și CFR.”