Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

Pase susținute între prefectul Țiclea și primarul Cîrjan după declanșarea crizei de la Spitalul Râmnicu Sărat

La două zile după ce senatorul PNL, Vlad Pufu, a făcut publică, printr-o postare pe Facebook, situația dramatică în care a ajuns spitalul de la Râmnicu Sărat, pe fondul lipsei de medici și efectelor în lanț pe care le generează această criză, inclusiv în Spitalul Județean Buzău, primarul municipiului Râmnicu Sărat are o prima reacție. Și în timp ce, Sorin Cîrjan a explicat, într-o declarație oferită pentru șansanews.ro, că unitatea medicală ce deservește zeci de mii de persoane a rămas fără specialiști pentru că este o criză de medici la nivel național, prefectul Daniel Țiclea a declarat, în direct , la Sens Direct, că unii medici sunt ”mai puțin toleranți, dacă conducerea spitalului are o atitudine certăreață și pusă pe scandal”.

Contactat de reporterii sansanews.ro, edilul șef al municipiului Râmnicu Sărat a oferit astăzi, prima declarație după izbucnirea scandalului care adună reacție după reacție.  Mai exact, Sorin Cîrjan a explicat că situația de la Râmnicu Sărat nu este una nouă și că ea este generată de criza de specialiști de la nivel național.

Cu alte cuvinte, primarul municipiului vrea să arate că nu lipda de implicare a autorităților sau a managerului spitalului în recrutarea medicilor este cauza crizei actuale, ci, mai degrabă, ofertele atractive primite din altă parte, fie din spitalele județene, fie din mediul privat.

”Situația spitalului municipal nu este creată de ieri și nu este doar la Râmnicu Sărat. Există o problemă legată de sistem, cu un număr insuficient de medici, în special medici pe ATI. Situația de aici se poate regăsi și în alte spitale municipale din țară și ar trebui înțeles de toată lumea că nu există o pasivitate din partea administrației locale sau a conducerii spitalului, ci pur și simplu nu o putem gestiona doar cu resursele noastre”, a declarat Sorin Cîrjan.

”Noi din punct de vedere administrativ susținem partea cheltuielilor spitalului, dar nimic mai mult. Cu toate acestea, atât cât avem legătură cu acest domeniu, am încercat prin toate mijloacele să căutăm medici dispuși să vină la Râmnicu Sărat pentru a continua ca spitalul să funcționeze asigurând celor 90.000 de locuitori asistență medicală. Trebuie înțeles că situația a fost într-o dinamică permanentă. Au venit și au plecat medici. Știu că sunt discuții și în prezent. Și joi și vineri, vor veni medici pentru a se discuta pentru o viitoare colaborare. Nu depinde de voința managerului sau a directorului medical sau a primarului. Noi toți ne dorim să susținem și facem ca lucrurile să funcționeze, dar, în principal, situația a fost creată de numărul insuficient de medici din sistemul medical național”, a mai spus primarul municipiului Râmnicu Sărat.

Primarul Râmnicului este însă contrazis, în direct la Focus Tv, de prefectul Buzăului. Daniel Țiclea este de părere că medicii au alte motive pentru care aleg să plece din Spitalul de la Râmnicu Sărat, iar alții aleg să nu vină deloc chiar dacă unitatea medicală este una dotată cu aparatură corespunzătoare.

”Problema cu medicii este pe două paliere: medicii muncesc cel puțin 15 ani, ei muncesc pe brânci și, cumva, ar trebui să înțelegem pretențiile lor. Pe de o parte, e partea financiară, și astept ca Primăria Râmnicu Sărat să analizeze mai repede acordarea stimulentelor pentru medici. Pe de altă parte, medicii, așa cum sunt ei, unii mai orgolioși, unii mai respectuoși, așteaptă respect și să li se ofere un cadru propice pentru a- și desfășura activitatea. Ei sunt mult mai puțin toleranți dacă conducerea spitalului are o atitudine certăreață și pusă pe scandal. Mai ales din cauza acestor atitudini au reușit să piardă medicul radiolog, care are părinții din Râmnicu Sărat, deci era cumva legat de Râmnic.  Eu înțeleg, dintr-un studiu de impact, stimulentele pentru medici, până la sfârșitul anului, ar însemna 1,3 mil lei. Nu înseamnă mulți bani pentru primărie. Nu concep să nu găsim soluții, ideea e să le găsim mai repede”, a spus Daniel Țiclea, în direct, la Sens Direct.

Cât despre oferta cu care Râmnicu Sărat încearcă să atragă medicii, primarul promite că va o îmbunătăți, însă tot nu este convins că va reuși să convingă specialiștii să aleagă un spital municipal în detrimentul unuia județean sau al unei clinici private.

”De mai multă vreme noi plătim chiria pentru locuința închiriată de medici și transportul. O să suplimentăm ca și ofertă și cu alte bonusuri practicate și alte locuri din țară, dar mă tem că sunt insuficiente în raport cu câștigurile pe care medicii le iau din zona privată”, a spus Sorin Cârjan, primarul municipiului.

În prezent, Spitalul de Râmnicu Sărat are nevoie de 17 medici, pe diferite specializări, cele mai mare deficit fiind la ATI și Radiologie, adică zone cheie pentru ca unitatea medicală să poată trata urgențele și să poată face intervenții chirurgicale.