Actualitate

Vinovații, cu nume, prenume și proces-verbal, pentru blocajele din timpul viscolului

După blocajele apărute pe șosele, polițiștii din Buzău au dat mai multe amenzi. Responsabilii cu deszăpezirea drumurilor care nu și-au îndeplinit sarcinile, dar și șoferii care au plecat la drum deși nu aveau mașinile echipate cu anvelope de iarnă au fost sancționați pentru neglijența care a provocat haos pe șosele.      

La Buzău, amenzile au început să curgă încă din prima zi de cod portocaliu. Inspectoratul Județean de Poliție Buzău a aplicat, în total, 13 sancțiuni, iar primii care au intrat în atenția polițiștilor au fost reprezentanții firmei de deszăpezire care ar fi trebuit să curețe de zăpadă drumurile din zona de nord a județului, pe drumul DJ 102C, la ieșirea din Buzău spre Prahova, între Buda Crăciunești și Calvini. Firma Al Karon a fost sancționată cu 3045 de lei pentru că faptul că nu și-a făcut treaba. Din fericire, acolo situația a fost remediată și nu au mai fost semnalate probleme în zonă.

Tot vineri, pentru faptul că, la începutul codului portocaliu, au intervenit cu întârziere au fost sancționați de Poliție și drumarii de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri. Amenda a fost tot de 3045 de lei.

Ane Mari Vrapciu, Biroul de presă al IPJ Buzău

Într-o intervenție la Focus News, luni seara, Sorin Robu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, a spus că nu a primit încă nicio informare oficială din partea IPJ Buzău.

”Până la acest moment nu am primit o informare oficială cu privire la acest aspect. Dacă este adevărat vom vedea despre este vorba, ce stă la baza acestei sancțiuni și dacă se va dovedi că cineva se face vinovat va trebui să răspundă”, a spus Sorin Robu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri.

Pe de altă parte, o comunicare din partea DRDP Buzău arăta că, vineri, după un șir lung de probleme apărute pe DN 10 și DN2E85, conducerea Direcției se afla pe teren, pentru a coordona activitatea de deszăpezire. Aceeași sursă arăta că acțiunea de curățarea a șoselelor este îngreunată de tirurile care au derapat.

“Directorul DRDP Buzău, domnul Sorin Robu se afla, încă de seara trecută, pe DN 2, porțiunea cuprinsă între Posta Calnau și Oreavul, pentru coordonarea echipajelor ce intervin pentru deblocarea drumului. Din păcate, misiunea echipajelor este îngreunată de tirurile ieșite în decor sau derapate pe mijlocul sensului de mers. “

Ulterior, prin postările de pe Facebook, se arăta că directorul DRDP Buzău a coordonat intervenția de pe DN2E85, pe sectorul unde circa 200 de vehicule au rămas blocate ore în șir în nămeți.

Polițiștii nu i-au iertat nici pe șoferii pe care i-a găsit, în trafic, cu mașinile neechipate corespunzător. În total, 9 șoferi au primit amenzi pentru că nu aveau anvelope de iarnă. Valoarea sancțiunilor a depășit 14.000 de lei.

Totuși, la Buzău, cea mai mare problemă a fost creată de firma responsabilă de deszăpezirea drumurilor județene din zona Pogoanele. Aici, problemele au fost semnalate încă de vineri, de la ora 10.00, când prefectul Daniel Țiclea a constatat că firma nu intervenea corespunzător pentru că avea mai multe utilaje defecte.

Sursa Prefectura Buzău

” O situație deosebita a existat la Glodeanu Siliștea. Din cauza inactiunii prestatorului Keyboard SRL ,  20 de autovehicule au rămas blocate între Han Ovidiu și Casota. Situația nu a generat  datorita intervenției primarului de la Glodeanu Siliștea, care a dispus interventia cu utilajul din dotarea CLSU. La acest moment, circulația in acea zona, se desfășoară pe un fir”, declara, vineri dimineață, prefectul Daniel Țiclea.

Din păcate, situația nu a fost remediată, iar în aceste zile se așteaptă să fie luate sancțiuni. Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că miercuri, după ce va primi raportul cu modul în care s-a intervenit pe drumurile județene, va anunța sancțiunile aplicate.

Aceeași firmă a primit deja sancțiuni dure din partea Consiliului Județean Vrancea, fiind responsabilă și de deszăpezirea drumurilor județene din partea de sud a județului Vrancea. Luni, Cătălin Toma, președintele CJ, a trimis notificare de reziliere a contractului pentru firma din Râmnicu Sărat despre care a spus că ”a fost depășită de situație”, deși în momentul încheierii contractului, la verificările făcute în bază, totul era conform caietului de sarcini prezentat la licitație.

La fel ca și la Buzău, firma din Râmnicu Sărat, avea un contract pe patru ani. Iată lista firmelor care au câștigat licitațiile pentru deszăpezirea drumurilor județene din Buzău:

Împărțite pe 6 zone / sumele sunt pe patru ani

Pe zona– Buzău Sud  – SC Pascon Construcții Civile și Industriale  – 8,3 mil

Pe zona Buzău Nord  –  firma Cristin Prod SRL – 6,9 mil lei

Zona Râmnicu Sărat  – Al Karon SRL   -6,4 mil lei

Zona Pogoanele  – (sud judet) – keybord SRL – 8,2 mil

Zona Șețu (n județ)– Al Karon SRL -4,5 mil

Vintilă Vodă ( Valea Slănicului) – SC Kikost SRL 7,5 mil