Divertisment

Visul unei râmnicence de a fi şi femei pe bancnote se împlineşte. Bancnota de 20 lei apare din 1 decembrie 2021

Râmniceanca Janina Nectara îşi vede visul împlinit. Ea este cea care în urmă cu câţiva ani demara campania Femei pe Bancnote. Janina este jurnalist de modă de peste zece ani, prin prisma profesiei, a călătorit foarte mult, lucrând pentru publicații internaționale precum Vogue sau Fashion Wire Daily – cea mai citită revistă online din America în materie de modă. Această campanie este neprețuită și unică prin liga remarcabilă de personalități și instituții implicate în toată această perioadă. Campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce. 

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească“, anunță BNR.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.