Primii struguri au dat în pârg iar podgorenii din Dealul Mare spun că startul culesului poate fi dat în câteva zile. Momentul este atent calculat de oenologi care vor să obțină vinuri de cea mai bună calitate, iar recolta de anul acesta pare a fi una extrem de bună. Aurelia Vișinescu, oenolog și proprietarul unei crame din Săhăteni, cunoscută drept ”Doamna Fetească Neagră”, a anunțat la Focus News că se așteaptă la producții duble față de anul trecut.
”Estimăm undeva la 7-8 tone la hectar pentru soiurile albe și 6-7 pentru soiurile negre. Anul trecut am avut și 3 tone la hectar, la Fetească Neagră, 3.5 tone la hectar la Chardonnay”, a spus Aurelia Vișinescu, la Focus Tv.
Și calitatea strugurilor este una bună ceea ce le dă speranțe oenologilor că vor obține vinuri deosebite. Deocamdată, specialiștii spun că vinurile albe și rose vor fi mai bune decât cele obținute de anul trecut.
Pentru a se va păstra cel mai bine fructuozitatea și aromele primare din struguri, Aurelia Vișinescu culege strugurii noaptea. Este o metodă pe care deja o practică de câțiva ani, de când a trecut de la culesul manual la cel mecanizat. Și anul acesta, va aduna strugurii după miezul nopții, atunci când temperaturile de afară vor fi cu 10-15 grade mai mici decât cele din timpul zilei. Culesul va debuta cu soiul Pinot Gris.
Culeși pe timpul nopții, strugurii vor fi păstrați reci și proaspeți până intră în procesare. Primul must este gata în doar câteva ore.
Adaugă comentarii