Actualitate

Vrei să știi dacă s-a umblat la kilometrajul mașinii? Aplicația care nu-ți ascunde nimic

Istoricul mașinilor rulate în România este disponibil celor interesați, prin intermediul unei aplicații a cărei utilizare este gratuită. Pe site-ul rarom.ro, aparținând Registrului Auto Român, la rubrica Istoric Vehicul, introducând datele unei mașini, respectiv seria șasiului, pot fi obținute date exacte privind numărul kilometrilor parcurși. În felul acesta, practica samsarilor de mașini care umblă la kilometrajul mașinilor, poate fi combătută foarte ușor. Mai departe, un potențial cumpărător poate afla și dacă mașina respectivă a fost implicată în evenimente rutiere, dar această informație este furnizată contra cost. În schimbul sumei de 35 de lei, achitată în contul RAR, pot fi obținute informații privind dosarele de daună înregistrate pentru respectivul autovehicul.

„Această aplicație este pe pagina principală a Registrului Auto Român și poate fi accesată, pentru istoric, fără vreun cost suplimentar, mai puțin în cazul în care se solicită informații despre daunele suferite de autovehicul. Pentru daunele suferite de autovehicul trebuie suportat un cost de 35 de RON.precizează Grigore Nedelcu, șeful reprezentanței RAR Buzău.

Din păcate, aceste date sunt valabile doar pentru mașinile înmatriculate și rulate în România, de la data fabricării. Autovehiculele second-hand care provin de pe piețe externe nu au disponibil istoricul în aplicația pusă la dispoziție de Registrul Auto Român. Totuși, este o chestiune de timp până când bazele de date ale RAR vor fi interconectate cu cele ale serviciilor europene similare și vor putea furniza și aceste informații.

”Vor continua să dezvolte această aplicație și urmează ca în viitorul apropiat să putem vedea și istoricul auto al vehiculelor care provin din alte țări” a mai precizat inginerul Grigore Nedelcu.

Cel mai probabil, baza care va permite evidențierea informațiilor privind rulajul mașinilor din străinătate, va fi disponibilă începând din 2023. În cazul mașinilor rulate aduse din afara țării și înmatriculate în România, se poate verifica, în prezent, numărul kilometrilor parcurși pe teritoriul României.