La Buzău, nici un cabinet școlar nu întrunește condițiile pentru a putea vaccina elevi. Acolo unde există, în prea puține școli, din păcate, cabinetele sunt mici și nu au spațiile necesare în care copiii să fie monitorizați după vaccinare, așa cum sunt regulile în cazul administrării serului ori pentru a vaccina și părinții ori cadrele didactice care doresc.
Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, campania de vaccinare se va derula timp de două luni, pentru învăţământul preuniversitar şi cel universitar, pentru prima doză. Pentru învăţământul preuniversitar, activitatea începe în 13 septembrie şi va dura până în 15 noiembrie, iar pentru cel universitar se va desfăşura între 1 octombrie şi 1 decembrie, cu posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme.
Pentru învăţământul preuniversitar, vaccinarea se poate face fie cu echipe mobile, fie cu înfiinţarea de cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale ale unităţilor şcolare, fie prin arondarea şcolilor la centrele de vaccinare din apropiere care folosesc vaccinurile Pfizer sau Moderna, care se pot administra de la 12 ani.

“Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învăţământ să fie stabilită deja modalitatea prin care se va desfăşura activitatea de vaccinare: fie cu echipe mobile, fie cu înfiinţarea unui cabinet de vaccinare propriu, fie prin arondarea unităţii de învăţământ la un centru de vaccinare din proximitate”, a afirmat Gheorghiţă.
Programul va fi stabilit în funcţie de solicitări şi va fi adaptat pentru a asigura accesibilitatea.
Pentru planificarea la vaccinare cu echipele mobile, săptămânal, se va face catagrafierea persoanelor eligibile care îşi exprimă dorinţa de a se vaccina, iar situaţia va fi transmisă la DSP pentru a se organiza echipa mobilă şi a repartiza numărul de doze. Solicitările se fac cu minim 48 de ore înainte de deplasarea echipei mobile.
La centrele proprii, vaccinarea se face fără programare, iar la cele din proximitatea şcolilor se poate merge direct sau cu programare în platformă.
Copiii minori vor fi însoţiţi de părinţi.
“Noi am catagrafiat, cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, o situaţie a cabinetelor medicale şcolare care îndeplinesc în momentul de faţă condiţiile de a înfiinţa un cabinet de vaccinare. Din centralizarea datelor, a rezultat un număr de aproximativ 476 de cabinete care au dotare completă: frigider, calculator, imprimantă, sursă acces la internet. De asemenea, aceste cabinete au inclusiv medic, personal medico-sanitar care poate să deruleze activităţile de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
La nivelul județului Buzău, însă niciunul dintre cabinetele medicale școlare nu îndeplinește condițiile necesare pentru a fi amenajate aici puncte de vaccinare. În aceste condiții, rămâne alternativa vaccinării cu echipe mobile sau în centrele de vaccinare care funcționează în apropierea unităților de învățământ.

”O să facem o instruire cu medicii școlari, vom stabili niște coordonate legate de vaccinare, noi nu avem condiții să înființăm centre de vaccinare, în școli, pentru că vaccinarea nu se adresează exclusiv copiilor. Și nici dacă ar fi așa, nu am avea spațiile de care avem nevoie. Copilul trebuie monitorizat, trebuie introduse niște date în calculator, adică sunt niște spații de care nu mă pot priva. Nu numai copilul se vaccinează, ci și aparținătorii lui se pot vaccina în același sistem, alături de elevul respectiv. O să trimitem fie echipa mobilă, care se deplasează într-o anumită zi pentru că vom fixa o zi pe săptămână, când echipa, dacă se adună un număr considerabil de solicitări, se deplasează acolo și vaccinează. În situația în care solicitările sunt în număr foarte mic, vom orienta persoanele respective către cel mai apropiat centru de vaccinare. Asta se întâmplă în mediul urban. În mediul rural e clar că vor fi doar echipele mobile de vaccinare care vor merge doar în școlile unde există solicitare”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău.
La nivelul județului Buzău, rata de vaccinare a populației cu serul anti-COVID este undeva la 30 la sută.
Adaugă comentarii