Actualitate

Vreme închisă, dar caldă, bună pentru plimbări. Există, totuși, o zonă amenințată de viscol

Vremea este într-un proces de încălzire, la Buzău, după cum o arată maximele ultimelor două zile, dar și prognozele meteorologilor pentru începutul săptămânii viitoare. Chiar dacă, spre deosebire de sâmbătă, duminică vremea este închisă, iar aparițiile soarelui sunt rare, temperaturile din termometre sunt generoase. La ora 12,00, la Buzău se înregistrau 10 grade Celsius, iar maxima prognozată este de 12 grade. Chiar dacă cerul este temporar noros, nu sunt șanse de precipitații, așa că vremea poate să corespundă planurilor de ieșit la o plimbare în aer liber. Cu mențiunea că vântul ar putea crea un ușor disconfort pentru că va bate moderat cu unele intensificări.

Și luni vremea va continua să se încălzească, iar maxima va urca până la 16 grade Celsius. Va fi, în mare parte, înnorat, iar vântul va bate cu viteze de până la 40 km/h.

Singura zonă din județ unde tabloul meteorologic este complet diferit este nord-vestul județului, limita cu județele Covasna și Vrancea. De la ora 14,00 până luni dimineața, la ora 8,00, acest teritoriu se află sub o avertizare cod galben de intensificări ale vântului și chiar viscol.

”Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona montană înaltă (la altitudini de peste 1500 m).  În intervalul menționat, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte vor fi rafale de 55…70 km/h.
         În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.
         Începând din orele serii, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1500 m va ninge.

De mâine dimineață, începând cu ora 8,00, până seara, la ora 22,00, codul galben se va transforma în cod portocaliu.

”Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită înzona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură

        În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă.”