Actualitate

Weekend în Ținutul Buzăului, la Bisoca, locul în care tradițiile sunt păstrate cu sfințenie

Bisoca este una dintre localitățile buzoiene cu peisaje mirifice, un loc care oferă oricărui turist liniștea de care are nevoie și, nu în ultimul rând, un loc cu oameni primitori și mândri de tărâmul de poveste unde trăiesc. Totodată, Bisoca este comuna în care tradițiile sunt păstrate cu sfințenie, unde meșterii populari lucrează zi de zi și transmit celor tineri secretele învățate de la părinți și bunici. Astăzi, vor oferi adevărate lecții în aer liber în cadrul unui eveniment organizat în premieră la Bisoca.

Dacă nu v-ați făcut planuri încă pentru ziua de sâmbătă, Bisoca ar putea fi destinația perfectă. Aici va fi organizat un amplu eveniment dedicat buzoienilor de toate vârstele, de la copii la adulți. Proprietarii Pensiunii Agroturistice Poiana Mărului sunt cei care au decis să strângă laolaltă meșterii populari și tânăra generație, pentru a putea oferi un spectacol total, în cadrul căruia meșteșugurile și tradițiile locale să fie în prim plan. După amiază, timp de câteva ore, în curtea pensiunii din Bisoca vor avea loc ateliere interactive cu meșteri populari, demonstrații de meșteșuguri, expoziții cu produse specifice zonei, dar nu vor lipsi nici bucatele tradiționale.

“Vrem să strângem toate meșteșugurile și tradițiile din zona Bisoca și să le readucem la viață, pentru că în ultimul timp nu au mai fost așa de mult apreciate. Vor fi câteva momente artistice, vor participa copiii școlii din Bisoca,ei vor lua parte și la atelierele meșterilor populari. Vor veni doamne care cos ii, domni care lucrează opinci, vor fi meșteri care împletesc nuielele”, a declarat Iulia Enică, organizator.

Printre cei care vor face demonstrații în fața vizitatorilor, pentru a le dezvălui tainele meșteșugurilor bisocene, se vor afla câțiva meșteri care sculptează în lemn, așa cum au învățat de mici copii, pentru a crea linguri și copăi.

De asemenea, vor fi prezenți rapsozii populari din zonă, meșterii populari din mâinile cărora ies cămășile populare recunoscute la nivel internațional. Printre ei se va afla și Daniel Ionuț Dobroiu, un tânăr student la Universitatea Tehnică de Construcții București, dar care, totodată, face totul pentru a duce mai departe tradițiile din Bisoca.

Sursa foto Fb/ Pensiunea Poiana Mărului-Bisoca

“Cu o pasiune ferventă pentru tradiții, Daniel și-a început parcursul în lumea meșteșugurilor cu țesutul, opincaritul și cusutul, de la semne de carte până la confecționarea iilor și a braielor. Cu unul dintre braiele sale, Daniel a participat și a câștigat la Olimpiada “Meșteșuguri Artistice Tradiționale” în 2018, desfășurată la Muzeul ASTRA din Sibiu sub îndrumarea profesorilor săi, Aura Casaru și Anica Casaru, de la Școala de Meșteșuguri Zestrea Bisoceană. Acest succes a fost doar începutul unei călătorii impresionante în lumea meșteșugurilor tradiționale. Daniel a reprezentat comuna Bisoca în diverse evenimente culturale de prestigiu, inclusiv la Muzeul Satului din București și la Focșani în 2018, prezentând cu mândrie ia cusută integral de el. La Muzeul ASTRA din Sibiu, s-a întors cu un atelier de opincarit, demonstrând îndemânarea și talentul său în acest meșteșug tradițional”, arată organizatorii evenimentului de sâmbătă, 11 mai, de la Bisoca.

Vizitatorii vor putea admira și afla și povestea cămășilor cusute cu fir de lână vopsit în rădăcină de broci, specifice acestei zone.

Nu în ultimul rând, reprezentanți ai Geoparcului UNESCO “Ținutul Buzăului”, dar și cei ai comunității Slow Food vor fi prezenți la Bisoca, pentru a vorbi despre importanța păstrării tradițiilor și promovării zonelor care pot atrage un număr însemnat de turiști.

Intrarea la spectacolul oferit de copii și meșterii populari din Bisoca este gratuită, sute de persoane fiind așteptate pentru a afla tainele meșteșugurilor și tradițiilor locale.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian