Actualitate

Tone de fructe și legume stricate, găsite în magazine. Cum să te asiguri că produsele pe care le cumperi sunt proaspete și sigure pentru consum

Fructe și legume stricate, mucegăite, pline de praf sau depozitate în condiții total improprii, adică produse care puteau dăuna sănătății celor care le cumpărau și le consumau. Astfel de nereguli au descoperit comisarii de la Protecția Consumatorilor în magazinele din toată țara, în urma controalelor efectuate în aprilie. Au fost verificați 1.010 operatori economici, iar la 978 s-au găsit nereguli.   

Odată cu încălzirea vremii, calitatea fructelor și legumelor se poate deprecia ușor, așa că trebuie să fim cu ochii în patru. Pentru a evita să fim păcăliți, sau chiar să punem în farfurie produse care ne pot face rău, comisarii de la Protecția Consumatorilor vin cu o serie de sfaturi privind aspectele la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm fructe și legume proaspete.

SFATURI ANPC

  • Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;
  • Solicitați și păstrați bonul de casă, acolo unde este cazul, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, aceștia doresc să reclame calitatea produsului;
  • Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (ex. aspect de mâzguit, prezența mucilagiilor, a mucegaiului etc), ale culorii (culoare modificată, pete), ale consistenței sau integrității suprafeței (prezența loviturilor) etc;
  • Atenție și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
  • Citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate. Eticheta trebuie să conțină următoarele elemente:
  • Denumirea produsului
  • Țara de provenieță a acestuia
  • Avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor (de tipul Imazalil sau Thiabendazol, cu care poate fi tratată coaja citricelor. În acest caz, coaja NU este destinată consumului uman, iar după decojire, mâinile trebuie bine spălate)

– Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;

Atenție la cântar și la calitatea produselor

Pe de altă parte, este important să acordăm o atenție sporită cântarelor cu care este stabilită cantitatea de produs cumpărată. În plus, indicat ar fi să alegem marfa producătorilor locali, și nu fructe și legume aduse de peste mări și țări, mai spun reprezentanții ANPC.

  • – Acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare (ex. cântare) ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;
  • Verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat. În cazul unor discrepanțe, trebuie informat comerciantul sau operatorul economic care v-a furnizat produsul, iar dacă nu reușiți o soluționare amiabilă cu operatorul economic, puteți formula o sesizare pe site-ul www.anpc.ro, completând un formular de reclamație;
  • Verificați dacă este respectat regimul promoțiilor. În cazul pachetelor cu cantitate mai mare de o unitate de măsură (kg, bucată etc.), trebuie ca prețul acestora, comparativ cu cel al produsului unitar, să evidențieze un avantaj financiar al achiziționării pachetului, pentru consumator;
  • Verificați, prin apreciere directă, calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;
  • Verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate
  • – Verificați gradul de prospețime al produsului. Vă recomandăm să alegeți achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate;

Nu îm ultimul rând, este obligatoriu ca înaintea de a le consuma, fructele și legumele să fie spălate bine, cu apă, din abundență.