Actualitate

Zeci de buzoieni au ajuns la spital după ce au petrecut Paștele la iarbă verde

Sursa foto doc.ro

S-a încălzit vremea, a început și atacul căpușelor. De la începutul acestei luni, copii și adulți care s-au plimbat prin parc sau în alte locuri înverzite, au ajuns direct la spital, după ce s-au trezit că au fost mușcați de căpușe. Până acum, peste 20 de  persoane au avut nevoie de îngrijiri din partea medicilor după ce au fost înțepate de insectele periculoase.

O creștere a numărului de astfel de cazuri s-a înregistrat în perioada sărbătorilor pascale, când buzoienii au profitat de vremea bună și au ieșit la un grătar, la iarbă verde. Drept dovadă, dacă la începutul lunii aprilie, la Secția Boli Infecțioase erau înregistrate două astfel de cazuri, astăzi sunt înregistrați 15 pacienți înțepați de căpușe, cei mai mulți în perioada Paștelui.

Iar la Unitatea de Primire Urgențe, numai din 23 aprilie și până astăzi, 27 aprilie, au ajuns 8 persoane.

Ce ar trebui să facă un părinte atunci când copilul este muşcat de căpuşă ? Unde trebuie să se adreseze mai întâi ?

Sursa foto spitalulbuzau.ro

„Vorbim în primul rând de metode profilactice şi încercăm pe cât posibil să scădem riscul de contact cu această vietate şi atunci vorbim de echipament corespunzător. Dacă ştim că mergem în zone care sunt cu vegetaţie multă sau în pădure, atunci vorbim de vestimentaţie potrivită şi aici vorbim de haine deschise la culoare, pentru a putea observa căpuşa, de preferat cu mânecă lungă, după care, odată ajunşi acasă, dezbrăcăm hainele şi observăm dacă nu cumva avem ataşat pe tegument căpuşa. Din momentul în care am observat căpuşa, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să nu încercăm să extragem corpul căpuşei la domiciliu, prin diverse metode mai mult sau mai puţin care sunt virale – mă refer la ideea de media – şi atunci ne prezentăm la prima cameră de gardă pentru a se extrage prin servicul de chirurgie corpul căpuşei, după care următoarea oprire este la camera de gardă Boli Infecţioase unde, pacientul sau părintele va primi indicaţii cu privire la conduita ulterioară. Ideal este ca prezentarea să se facă în primele 24 de ore. Dacă ne aflăm în acest scenariu, vom primi profilaxie pentru muşcătura de căpuşă, care este conform protocolului naţional: la adult vorbim de doxiciclină, 2 comprimate în doză unică, iar la copilul cu vârsta peste 8 ani, discutăm tot de această doxiciclină, iar la copilul până în 8 ani, se administrează amoxicilină, repartizată în 3 doze, cât să facem doza profilactică sau dacă copilul manifestă alergie la betalactamine atunci vorbim de klaritomicină. Odată rezolvat acest aspect, atât adultului cât şi copilului trebuie să îi explicăm ce are el de făcut în următoarele săptămâni. Trebuie să monitorizeze foarte bine locul muşcăturii şi le arătăm la ce trebuie să fie receptive, nu neapărat să se panicheze, numim un tip de erupţie,  eritem în ţintă, şi atunci dacă acest lucru se produce în jurul muşcăturii de căpuşă, atunci ei trebuie să se prezinte din nou la camera de gardă Boli Infecţioase şi transformăm această profilaxie într-un tratament şi bineînţeles că recoltăm şi serologiile de rigoare. Recomandat este să nu încercăm să extragem corpul căpuşei la domiciliu și să ne prezentăm cât mai repede cu putinţă la prima cameră de gardă”, a declarat dr. Cristina Răduţă.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian