Actualitate SĂNĂTATE

Zeci de copii ajung zilnic la Urgențe! Au simptome severe și necesită internarea. Ce spun pediatrii

Val de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie a Spitalului Județean Buzău. Zeci de copii ajung zilnic la spital în stare atât de gravă încât medicii decid internarea lor. Cei mai mulți sunt de vârstă foarte mică, sugari de câteva luni, care vin la UPU cu febră mare, vărsături și scaune, adică simptome ce le pot pune viața în pericol și care nu au putut fi ținute sub control cu tratamentul administrat acasă, de către părinți. Pediatrii spun că se confruntă cu un val de enterovizore, cu simptomatologie severă, motiv pentru care trag un semnal de alarmă asupra regulilor de igienă care par a fi lăsate pe locul doi, acum, când și infectările cu SARS-CoV-2 sunt mai puține, iar oamenii nu se mai spală pe mâini la fel de des cum o făceau în plină pandemie.

Prezentări ca înainte de pandemie. Aproape 50 de micuți sunt aduși în fiecare zi de urgență la spital. Au dureri de burtică, febră foarte mare, vărsături și scaune multiple. Sunt simptome digestive specifice unei enterovizore, o afecțiune care, dacă nu este tratată la timp, poate pune viața copiilor în pericol.

”Se pare că am revenit la nivelul prezentărilor înregistrate în verile anterioare pandemiei. Avem 50 de prezentări pe zi. Majoritatea simptomelor sunt digestive. Sunt enteroviroze  destul de ”urâțele”, febră foarte mare, vărsături , scaune multe încât copiii chiar ajung la perfuzie. Febra poate duce la convulsii, iar deshidratarea, la fel, poate duce și ea la convulsii și alte complicații”, a spus Dr. Gina Anica, șeful secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Buzău.

Cei mai mulți dintre copilașii aduși la UPU sunt de vârste foarte mici, majoritatea până în doi ani, iar medicii decid internarea lor, tocmai pentru că simptomele sunt destul de grave și le pot agrava starea de sănătate. Acum 40% din paturile din secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău sunt ocupate.

” 20% dintre copii rămân internați, în special sugarii mici. Copiii de până în doi ani au nevoie să rămână în spital”, a spus dr. Gina Anica.

Pediatrii sunt de părere că acel val de enteroviroze este determinat de faptul că părinții au abandonat regulile de igienă strictă pe care le respecta în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus.

”Părinții chiar nu mai respectă anumite reguli igienico-sanitare cum o făceau în perioada în care erau speriați din cauza COVID-ului și asta a dus la consecințele pe care le vedem. Anul trecut când erau destul de speriați nu aveam nici altă patologie care să aducă copiii în număr mare la spital. Acum locurile de joacă sunt din nou pline și avem și multe prezentări”, a explicat dr. Gina Anica.

Medicii recomandă respectarea acestor reguli de igienă în continuare și mai ales părinții să fie foarte atenți la ce alimente consumă cei mici.

”Recomand să se respecte aceleași reguli cu igiena mâinilor, mare atenție la alimente, să nu fie alterate, mai ales atunci când se merge în concediu la mare. La primul semn de boală al copiilor, părinții să consulte un medic pentru că dacă stau acasă le pot face mai mult rău”, a recomandat șeful Secției de Pediatrie din Spitalul Județean Buzău.