Actualitate POLITICĂ

Senatorul PNL Vlad Pufu către pesediști: ”Am să explic pentru o bună înțelegere votul nostru de ABȚINERE”

Senatorul PNL Vlad Pufu a avut o reacție la scurt timp după ce liderii pesediști i-au acuzat, din nou, pe liberali, într-o conferință de presă susținută joi, 22 iulie, că se opun organizării referendumului de unire a municipiului Buzău cu comuna Țintești.

Într-o postare pe contul său de Facebook, senatorul Vlad Pufu a explicat că Partidul Național Liberal Buzău nu este împotriva referendumului, iar consilierii liberalii au votat ”abținere” la proiectul supus aprobării în ședința de Consiliu Local, prin care s-a decis organizarea acestui referendum.

Printre altele, președintele Organizației Municipale a PNL Buzău, senatorul Vlad Pufu a precizat:

”Am să explic, pentru o bună înțelegere, votul nostru de ABȚINERE, adnotat cu câteva elemente.

Dacă se dorea consensul politic într-adevăr, cu mult timp înainte, trebuia ca partidele să fie invitate la consultări. Acolo se expuneau pe larg punctele de vedere, cu exemple concrete . Urmau dezbaterile publice cu prezentări către buzoieni justificate cu studiile de impact economic, financiar și de oportunitate. Concluziile conturate argumentau înaintarea sau nu, spre aprobare, către plenul Consiliului Local. Aveam astfel, o imagine corectă asupra a ceea ce votam. În schimb, primarul faptelor bune, a ales să ne surprindă pe toți. Partide, consilieri, buzoieni, ținteșteni etc, așa încât, nici acum nu știm cam la ce ne angajăm și validăm prin votul nostru. Ne-am trezit așa peste noapte, cu o acțiune “ istorică”, născută pare-se dintr-un vis.

Ce ne-ar spune aceste lucrări pe care tot insistăm? Studiul de oportunitate făcut în urma unei viziuni de dezvoltare ( logistică, imobiliară, economică) ne-ar fi explicat fundamentat de ce am ales să ne unim cu Tinteștiul și nu cu Mereiul, de pildă. Ne-ar fi lămurit, la fel de bine, dacă se pretează indicatorii geo, adică dacă putem construi acolo, la ce regim de înălțime. Avem sau nu posibilitatea de a trage utilități și la ce preț!

În paralel, studiul economico-financiar trebuia să ne arate o structură de cost pentru toate ambițiile noastre și să ne stabilească sursele de finanțare ulterioare. Credit, mărirea taxelor și impozitelor sau altele. Toate impactează in viitor asupra bugetului familiei fiecărui buzoian, iar noi suntem obligați să le explicăm adevărul.

În consecință, PNL Buzău nu poate valida prin votul său o acțiune nefundamentată documentat și care are la bază doar simple presupuneri, încropite sub formă de Expunere de motive. Vorbim de angajamente neevaluate pe care vom fi nevoiți să le suportăm mai departe”.

De asemenea, în luarea sa de poziție senatorul liberal buzoian mai cere pesediștilor și câteva răspunsuri la două întrebări concrete:

”Rămân două întrebări la care se evită răspunsul concret.

1. Din ce bani vom susține aceste investiții?Extindem linia de credit?

2. Cum integrăm zona industrială în centrul Buzăului Mare?

Nici după conferința de presă de azi, a PSD, nu am văzut o susținere clară a partidului pentru referendum. Un balet al senatorului Romașcanu, o absență a președintelui Consiliului Județean, Neagu și, mai mult, o lipsă de asumare neechivocă a președintelui Ciolacu.

Explicabilă atunci dorința de a prezenta votul PNL de ABȚINERE ca fiind unul de care depinde deznodământul acțiunii din 26 septembrie.

Nimic mai fals! De votul PNL NU depinde rezultatul, dar poate fi prezentat apoi ca o cauză a unui eventual eșec!”

Reamintim că joi, 22 iulie, într-o conferință de presă, pesediștii au susținut în mod fals că liberalii ar fi împotriva acestui referendum deși peneliștii au precizat, la rândul lor, de fiecare dată când au intervenit public pe acest subiect, că ei nu sunt împotriva acestui referendum ci doar se abțin deoarece proiectul este insuficient documentat și explicat.

Autorul știrilor

Doru Gheorghiade

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Nu inteleg de ce se cearta atatia pentru asa ceva: la a fi necesar ca 33000 buzoieni sa iasa la vot, cand la alegerile pentru primar s-au prezentat 35000 si, din pura curiozitate, am mai si intrebat… peste 30-40 de oameni, din familii diferite si “de tot felul”, daca vor merge la vot si toti au spus ca nici macar nu stiu pe cineva care sa vrea sa mearga… pe langa faptul ca, in niciun caz, nu se vor duce, nici ei si nici altcineva din familia lor (toti fiind si persoane care, si ultima data si mereu… au mers la vot la alegerile pt. primar)… despre ce mai sunt atatea discutii?
  Mi se par o pierdere de timp.
  Se cearta luni de zile pe ceva ce n-are nicio sansa sa se intample.
  Cine scoate 33000 de buzoieni la vot… pt. a uni orasul cu Tintestiul… cand au fost 35000 la alegerile pentru primar si… ca om simplu… n-am auzit o singura persoana din jurul meu care sa vrea sa mearga la vot… desi… cand vine vorba de alegerile pentru primar… toti au cate o parere si merg la vot mereu?
  Nu mai conteaza cat de buna si corecta e ideea, cand, oricum, n-o sa vina mai nimeni la vot.
  E trist-amuzanta, toata faza asta. 🙂
  Mai e si pandemie si dupa inceperea scolilor si inainte de inceperea anului universitar – cine o sa mearga la vot pentru ceva ce nimeni nu pare a vrea a se face… macar asa?!
  Nu fac un referendum si daca sa se faca un aeroport international la Buzau? Sau… daca sa se aduca marea pana aici? Sau sa se construiasca vreun munte? 🙂
  Mda…