Actualitate

Zile de foc pentru elevi și profesori. Încep examenele naționale, în ce stadiu sunt pregătirile după 3 săptămâni de grevă

Examenele naționale se vor desfășura fără probleme, în ciuda grevei de circa 3 săptămâni care a adus multă incertitudine și schimbări neașteptate. Este asigurarea dată de reprezentanții învățământului buzoian cu doar câteva zile înainte de startul Evaluării Naționale și probelor scrise ale Bacalaureatului.

De luni, absolvenții de clasa  VIII-a vor intra în sălile de examene. Înscrierile s-au încheiat miercuri, 14 iunie, iar de luni, 19 iunie, elevii vor susține examenul.

“Elevii care trebuie  să participe la examenele naționale vor participa fără probleme. Pentru Evaluarea Națională,  toate cele 34 de centre județene sunt pregătite pentru a primi elevii în bănci. Pregătite în sensul că avem logistica și oamenii care îi vor asista pe copii. Zilele următoare vom avea zilnic 1- 2 videoconferințe cu președinții centrelor pewntru a fi siguri că totul este în regulă. Înscrierile s-au încheiat, sunt 3.898 de elevi care vor participa la Evaluarea Națională”, a anunțat, la Focus Tv, inspectorul școlar general adjunct Dan Popescu.

După absolvenții de gimnaziu, va aveni rândul liceenilor să treacă prin probele de foc ale unui examen national. Din 26 iunie încep probele scrise ale examenului maturității. Până atunci, însă, doi elevi din județ pentru care nu s-a putut realiza echivalarea competențelor cu mediile din liceu vor trebui să susțină și aceste probe.

“S-a făcut o comisie pentru elevii care sunt veniți din străinătate și aceștia vor susține probele de examen. Există o comisie, vor da aceste probe 2 elevi. Și aici lucrurile sunt sub control. Evaluarea competențelor va avea loc săptămâna viitoare, pentru că pe 26 iunie încep probele scrise.”

Unul dintre elevii de liceu nevoit să susțină și competențele este de la Colegiul Eminescu. Conducerea liceului spune că nu vor fi probleme, toate detaliile examenului fiind stabilite deși s-a lucrat sub presiunea timpului.

“Suntem în perioada în care finalizăm încheierea situației școlare pentru a ști exact care elevi vor intra în examenul de Bacalaureat. Astăci a început sesiunea de echivalare a competențelor, avem și un elev care va sustine aceste competențe, le va parcurge fizic pentru că nu a fost posibilă echivalarea în cazul său. Suntem pregătiți, tot personalul școlii este la locul de muncă, pregătind toate cerințele. Nu este ușor, lucrăm sub presiunea timpului, dar ne vom descurca”, spune Camelia Voicu, director Colegiul Eminescu.

Calendar Bacalaureat sesiunea iunie 2023

·  26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă

·  27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă

·  28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă

·  29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

·  3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)

·  4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor

·  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.