Actualitate

ZIUA ARMATEI, FĂRĂ PUBLIC! Ceremonii restrânse pe Bălcescu și la Cimitirul Eroilor

Ziua Armatei, eveniment care de obicei aduna zeci sau chiar sute de persoane dornice să asiste la ceremoniile militare, se va organiza astăzi fără public. Decizia a fost luată la nivel național, așa că și la Buzău singurii care vor participa vor fi reprezentanții Prefecturii și cei ai Garnizoanei.

” Având în vedere contextul epidemiologic cauzat de pandemia de COVID-19, evenimentul se va desfășura într-un cadru restrâns și vor fi respectate regulile de protecție sanitară”, se arată în informarea trimisă de Prefectura Buzău.

Programul va fi unul scurt și va cuprinde două momente importante, respectiv depunere de coroane la ”Monumentul Eroilor Neamului” și slujba oficiată la biserica din Cimitirul Eroilor.

”La „Monumentul Eroilor Neamului”, din Bulevardul Nicolae Bălcescu, începând cu ora 10.00, se va oficia un serviciu religios și se vor depune coroane și jerbe de flori în semn de omagiu pentru eroii căzuți la datorie. La Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, începând cu ora 12.00, va avea loc slujba de Te Deum oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Evenimentul se va încheia cu depunere de coroane și jerbe de flori”, spun reprezentanții Prefecturii Buzău.

La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Acţiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu, şi trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejeste în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de oameni (morţi şi răniţi).