Actualitate

Ziua Satului Românesc, momentul în care ne întoarcem la origini. Programul evenimentului, AICI

Dacă încă nu v-ați făcut planuri pentru weekend-ul acesta, reprezentanții Muzeului Județean vin cu o ofertă de nerefuzat. Duminică, 24 septembrie, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” va avea loc un spectacol de care nu de multe ori avem ocazia să ne bucurăm. Duminică este ziua în care va fi organizată “Ziua Satului Românesc”. O ocazie perfectă de a readuce în atenția tuturor adevărate valori ale satului buzoian.

Meșteri de instrumente muzicale și artiști renumiți, pentru care aceste instrumente nu mai au niciun secret, vor veni în fața spectatorilor cu fluiere și alte instrumente de o valoare inestimabilă create chiar de ei, dar și cu interpretări spectaculoase. Buzoieni care cântă la fluier, caval, care interpretează cântece populare tradiționale vor încânta publicul. Printre invitați se va regăsi și Mircea Micu, deținător al titlului de Tezaur Uman Viu (UNESCO), interpret la instrumente muzicale aerofone și constructor de astfel de instrumente, din localitatea Sărulești.

“Duminică, 24 septembrie, va fi vernisată o expoziție temporară dedicată instrumentelor muzicale aerofone în cadrul căreia vor fi expuse instrumente muzicale din colecția Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă, din colecția personală a domnului Cristian Micu și din colecția personală a domnului Ion Zecheru. De asemenea, ne sunt parteneri în organizarea expoziției Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și domnișoara Claudia Colniceanu, inițiatoarea proiectului de muzici tradiționale „MousaiosSound”.

Expoziția „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc” aduce în atenția publicului instrumente muzicale aerofone utilizate în lumea rurală românească: tilinca, fluierul, cavalul, buciumul și cimpoiul și sunetul acestora în zona etnografică a Buzăului”, anunță reprezentanții Muzeului Județean Buzău.

Ziua Satului Românesc se va desfășura între orele 12:00 – 13:30, la sediul muzeului Vergu Mănăilă din str. Războieni. Intrarea este liberă! În plus, și buzoienii care nu pot ajunge la sediul muzeului, se pot bucura de spectacol. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

Iată programul complet:

  1. Moment muzical Mircea Micu – deținător al titlului de Tezaur Uman Viu (UNESCO), interpret la instrumente muzicale aerofone și constructor de instrumente muzicale aerofone din localitatea Sărulești, județul Buzău;
  2. Moment muzical Andrei Cojanu – interpret la fluier și caval din localitatea Bisoca, județul Buzău;
  3. Moment muzical Cristian Micu – interpret de muzică populară din localitatea Vintilă-Vodă, județul Buzău;
  4. Prezentare de specialitate, „MousaiosSound: între nou și vechi” – Claudia Colniceanu, interpretă de muzică populară, absolventă a Universității  Naționale de Muzică din București și inițiatoarea proiectului de muzici tradiționale „MousaiosSound”;
  5.  Moment muzical Claudia Colniceanu;
  6.  Prezentare de specialitate, „Despre instrumentele populare aerofone și cercetarea de teren” – Ion Zecheru,interpret la instrumente muzicale aerofone și absolvent al programului masteral „Etnologie, antropologie culturală și folclor” din cadrul Facultății de Litere a Universității București;
  7.  Moment muzical Ion Zecheru;
  8. Vernisajul expoziției temporare „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc”

Expoziția temporară „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc” poate fi vizitată până în data de 22.10.2023.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian