Actualitate

”Ziua Z” pentru combaterea contrabandei cu arme. Și la Buzău sunt percheziții (FOTO&VIDEO)

E ziua perchezițiilor. Polițiști din toată țara au descins joi în peste 100 de locații, din întreaga regiune dar și din alte județe ale țării, la indivizi  care dețin arme de contrabandă, pe care nu le-au declarat, conform legii.

Perchezițiile sunt coordonate de polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR, sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 București. Oamenii legii au descins în 36 de județe între care Buzău, Brăila, Ialomița, Galați și Vrancea. Acțiunea vizează creșterea gradului de siguranță și scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte și lungi, care ar fi fost introduse pe teritoriul României, prin intermediul unor firme de curierat rapid .

”În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea privind regimul armelor și al munițiilor. Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile în țară, fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu”, transmite IGPR.

După introducerea pe teritoriul României a armelor și a munițiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid.

La Buzău, percheziții sunt la Ghergheasa. Un localnic care deținea cel puțin o pușcă neletală, dar care trebuia declarată, e vizat de ancheta politiștilor și se va alege cu dosar penal.

În total, în perchezițiile de joi sunt angrenați peste 300 de polițiști, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale.