SĂNĂTATE

DEZVĂLUIRI DE PE PATUL DE SPITAL. Cum se simte dr. Zoican, confirmat cu COVID-19, cu cine a intrat în contact. El este candidatul PNL la Primăria Buzău

Dezvăluiri de pe patul de spital. Medicul Adrian Zoican, șeful Unității de Primiri Urgențe din Spitalul Județean și candidatul PNL la funcția de primar al Buzăului, dezvăluie pentru șansanews.ro cum se simte după ce a fost confirmat cu COVID-19. El este internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean și acolo va rămâne până ce se va negativa.

”Starea mea este bună, am simptome de răceală, de gripă, am rinită, dar alte simptome nu am. Nu am fenomene de insuficiență respiratorie sau alte manifestări. Am vrut să mă internez pentru că vreau să-mi protejez familia și prietenii.”

Cât despre sursa infectării cu coronavirus, urgentistul Zoican nu poate spune clar care este. Se putea îmbolnăvi în spital, deși dă asigurări că a respectat în tot acest timp regulile de prevenire a transmiterii coronavirusului, dar putea lua virusul și de pe litoral, acolo unde s-a aflat în ultimele 6 zile, la un curs, alături de mai mulți consilieri județeni.

”Perioada de incubație e de 14 zile, am fost și la spital în acest timp, am fost și în alte locuri, dar e o patologie care e în comunitate,  te poți îmbolnăvi de oriunde. Dacă lucrez la UPU, probabilitatea mare e să iau din UPU, pentru că acolo vin foarte multe persoane, dar poate fi și din altă parte.”

Deși admite că în ultimele 6 zile a fost la un curs pe litoral, iar odată revenit acasă a intrat în contact și cu alte persoane,  medicul Zoican spune că numărul celor care pot fi numiți contacții săi direcți, adică persoanele lângă care nu a purtat masca de protecție și a stat mai mult de 15 minute, ar fi mic.

Chiar și așa, face apel la toți cei care știu că au intrat în contact cu el, in ultima vreme,  și care devin simptomatici, să meargă la UPU-SMURD pentru a cere ajutor medical.

”Contacții direcți nu sunt mulți. Ca să fii contact direct trebuie să stai mai aproape de 2 metri mai mult de 15 minute, să nu porți mască, sa stai mult într-o încăpere cu aceeași persoană. Nu prea mă încadrez cu mulți la contact direct. E adevărat că am vorbit cu multă lume, m-am întâlnit cu lume, dar am purtat mască și m-am dezinfectat. La cursul de la mare, am stat  la distanță unii de alții și am respectat toate normele, nu ne-am luat în brațe, nu ne-am pupat. S-au respectat normele de distanțare și de igienă, când am stat la curs, distanța între mese a fost mai mare de 2 m.”

Medicul Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, este ultimul cadru medical din Spitalul Județean confirmat cu COVID-19. Alți 10 colegi de-ai săi de la Terapie Intensivă sunt de asemenea diagnosticați cu infecție cu coronavirus, secția respectivă fiind declarată focar de coronavirus.